- Havren lindrar min yrsel

Nu vågar Sara, 35, lämna huset igen

HÄLSA

En deciliter specialbehandlade havreflingor i yoghurten räddar Sara, 35, undan yrselattackerna.

För tio år sedan fick hon diagnosen Ménières syndrom, i dag är hon nästan helt symptomfri.

Sara Svendsén fick sin första yrselattack för tio år sedan. Plötslig började världen snurra och hörseln försvann på båda öronen.

På vårdcentralen träffade Sara en läkare som genast remitterade henne till en öronspecialist. Efter ett hörseltest ställdes diagnosen: Sara led av Ménières syndrom.

Därefter höll sig anfallen borta, men bara för att komma tillbaka med förnyad styrka fem år senare.

Isolerade sig hemma

- Jag blev sjukskriven och de kraftiga anfallen gjorde att jag inte längre ville gå ut. Jag isolerade mig och det viktigaste just då var att vara innanför hemmets väggar där jag kunde känna mig trygg.

Med en kraftigt ringande ton i öronen, tinnitus, nästan ingen hörsel på ena örat och återkommande yrselanfall blev livet tungt. Ménières syndrom, med de plötsliga och oväntade attackerna, blir för många ett socialt handikapp. För Sara innebar rädslan för ett anfall - vad folk skulle tycka om hon bara ramlade omkull i affären och började kräkas - att hon höll sig hemma och avskärmade sig från omvärlden.

Provade havre i kosten

När allt såg som mörkast ut fick Sara kontakt med Per Hanner, docent på öronkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Han erbjöd henne att prova specialbehandlad havre i kosten för att lindra symptomen.

- Jag har ätit flingorna i två år nu och under den tiden har jag bara haft två anfall. Men de har varit så milda och lugna att det inte alls känns farligt.

För Sara har havreflingorna inneburit att hon kunnat gå tillbaka till sitt jobb som undersköterska och att hon lever ett aktivt socialt liv. Tinnitusen och den nedsatta hörseln på ena örat kan hon leva med, bara yrselattackerna lämnar henne i fred.

- Att jag kan gå utanför huset, åka buss och gå till jobbet - det är den viktigaste skillnaden.

Vad är Ménières syndrom?

Anna Bengtsson