Min kompis gör sig själv illa

HÄLSA

Min vän är en 16-årig tjej som är rätt så överviktig. Hon tänker inte på annat än att bli smal och nu börjar hon isolera sig från andra människor.

Hon slår sig själv och ibland skär hon sig själv efter att hon har ätit. Hon har inga vänner förutom mig och hon plågar sig själv genom att säga att det är för att hon är tjock. Hon påstår också att hon känner sig lite smalare men när hon tittar i spegeln eller på vågen är hon lika överviktig som innan.

Det börjar bli jobbigt att hela tiden vara tvungen att stoppa henne från att försöka slå sig själv eller skära sig med vassa blad. Vad kan jag göra?

Foto: SOFIA EKSTRÖM
Hjälp! Hur ska jag kunna göra något för att hindra min kompis från att skära sig?

Svar:

Din kompis mår inte alls bra och du kan inte ta på dig ansvaret att stoppa henne från att skada sig själv. Hon måste få hjälp från någon professionell. Berätta för henne om din oro och att du bryr dig jättemycket om henne. Och just därför måste hon försöka att få hjälp så att hon kommer ur sin destruktiva situation. Prata med era föräldrar, med kurator/psykolog i skolan eller någon annan vuxen som kan hjälpa till så att din kompis får rätt hjälp. Hon kommer troligen att protestera, men stå på dig, på det sättet hjälper du din kompis på bästa sätt.

ARTIKELN HANDLAR OM