”Ingefäran gjorde mig frisk”

Kerstin slapp operera sitt knä sedan hon ätit naturmedel

HÄLSA

Kerstin Maxes operation mot ledbesvär var noga inplanerad och förberedd. Men när dagen väl kom fick allt ställas in.

Kerstin var redan frisk – efter att ha ätit ingefära.

Foto: Cecilia Enholm
SLAPP OPERATIONEN. Tack vare naturmedlet Zinaxin slapp Kerstin Maxe sin knäledsoperation. Kapslarna kommer inom kort att omklassificeras som naturläkemedel och finns i vanliga hälsokostbutiker.

Kerstin Maxe, 68, från Täby drabbades av ledbesvär för drygt fem år sedan. Hon fick ordentligt ont i högra knäet och hade stora problem att röra sig.

En ortoped konstaterade att hon hade en förslitningsskada, artros. Besvären ansågs så allvarliga att hon rekommenderades en titthålsoperation. Kerstin accepterade beslutet och operationsdatumet bokades in några månader längre fram.

– Jag var inte så pigg på det. En operation är ju trots allt ett riskmoment, säger Kerstin.

Av en slump läste hon i en tidning om naturmedlet Zinaxin, ett preparat baserat på ingefärsextrakt. Medlet har internationellt använts framgångsrikt mot just ledbesvär och anses ha antiinflammatorisk verkan. Kerstin beslöt sig för att testa på en kur på 90 kapslar.

– Jag tyckte det lät betryggande att preparatet var baserat på en ren naturprodukt, säger hon.

Det visade sig vara ett lyckokast. Nästan omedelbart märkte Kerstin hur värken successivt avtog i knäet.

Nästan besvärsfri

När det var dags för operationen några månader senare var hon så bra att den inte längre behövdes.

– Jag var praktiskt taget besvärsfri, i alla fall hade jag blivit oerhört mycket bättre. Jag fick ringa upp läkaren och avbeställa tiden, säger hon.

I dag äter hon fortfarande kapslarna vid behov. Hon känner av knäet, men inte alls på samma sätt som tidigare. Nu kan hon gå i trappor och sätta sig i förarsätet utan några som helst problem.

– Hur det gick till vet jag inte, kanske är det ingen som vet. Men det är bara att konstatera att det fungerar, säger hon.

VAD ÄR artros?

Tipsa och vinn

Sara Milstead