Män med smarta fruar är friskare

HÄLSA

Om du är man och vill leva längre bör du gifta dig med en smart kvinna. I alla fall om man ska tro den senaste undersökningen från norska forskare. De menar att män med välutbildade fruar löper mindre risk att få hjärtsjukdomar.

Det är bra för en mans hjärta att vara gift med en smart kvinna, enligt en ny rapport. En högutbildad kvinna har positivt inflytande på makens vanor och diet. Män med intelligenta fruar blir inte lika lätt stillasittande och överviktiga. De norska forskarna menar att det i sin tur minskar risken för hjärtsjukdomar.

20000 gifta män mellan 35 och 56 år var med i undersökningen. Forskarna tittade på deras blodtryck, kolesterolvärden, vikt, rök- och motionsvanor. 6000 av männen hade fruar med lägre utbildning än de själva medan det i 5000 av fallen var tvärtom. Resten hade likvärdiga utbildningar.

Kvinnorna tar besluten

Forskarna upptäckte att ju högre utbildning frun hade desto färre riskfaktorer för hjärtsjukdomar hade männen. Förutom att männen åt och motionerade bättre med en intelligent äkta hälft var det mindre troligt att de rökte, hade högt blodtryck och höga kolesterolvärden.

– Studien visar att utbildade män som gifter sig med utbildade kvinnor mår bättre, säger Haakon Meyer, läkare och näringsforskare på Oslo universitet till BBC.

– Det kan bero på att det är kvinnorna som tar besluten om näring och livsstil i ett förhållande, fortsätter han.

Det har länge varit känt att ens sociala och ekonomiska situation spelar stor roll för hur hälsosamma folk är.

– Det är inte förvånande att högutbildade grupper löper mindre risk att få hjärtsjukdomar eftersom de har lärt sig att bli mer hälsomedvetna, säger Belinda Linden på British Heart Foundation.

– Par i ett förhållande påverkar ofta varandra och har liknande livstilar vad gäller mat, rökning och motion, säger hon.

Lotta Zachrisson

ARTIKELN HANDLAR OM