Priskrig - på mediciner

Så mycket billigare blir ditt recept - hela listan

HÄLSA

Nu råder fullt priskrig på mediciner.

Läkemedelsreformen hann knappt träda i kraft förrän läkemedelsbolagen började bjuda under varandra. Redan säljs vissa preparat till halva priset.

Aftonbladet har i dag hela listan över medicinerna som blivit billigare.

Foto: MAGNUS SANDBERG
SE UPP FÖR KRYSS För chefsfarmaceut Bengt Kulling och hans kolleger på apoteket Enhörningen i Stockholm betyder ett kryss i en särskild ruta på receptet att den ordinerade medicinen inte får bytas ut mot en billigare variant.

På apoteket Enhörningen i Stockholm är personalen glatt överraskad.

Det blev inte så omständligt som man tänkt sig.

- Det har flutit på väldigt bra. Inga som helst problem. Mycket tack vare ett fantastiskt datastöd, säger chefs-apotekare Bengt Kulling.

Enligt reformen ska alla receptbelagda läkemedel automatiskt bytas ut mot billigaste jämförbara preparat. Enligt Apoteksbolaget kommer det att handla om cirka två miljarder receptbyten per år.

668 sänkningar - hittills

Den kund som insisterar på att få behålla sin gamla medicin får betala mellanskillnaden själv.

- Jag har haft en sju-åtta kunder hittills som jag bytt mediciner för. Ingen ifrågasatte det, snarare tvärtom. Det blir ju billigare för dem, säger han och är lättad över att slippa långa diskussioner.

Mindre glada är läkemedelsbolagen med populära men svindyra piller. Byts de nu bort mot billigare kopior är de ute ur leken.

Vetskapen har lett till ett totalt priskrig. Inför premiären tiodubblades anmälningarna om prissänkningar jämfört med samma period förra året.

Fram till 1 oktober hade Riksförsäkringsverket godkänt 668 prissänkningar på olika mediciner. Inför nästa månadsskifte väntar ytterligare sänkningar. Vissa sänker bara en 50-öring för att komma ner på lägsta-nivån. Andra tvingas till mer drastiska sänkningar för att vara med i striden.

Luft i priserna

Priset på blodtryckssänkaren Capoten har exempelvis sjunkit med 424 kronor på bara en vecka. Och en ask med 100 tabletter ångestdämpande Buspar kostar nu 415 kronor mot 750 kronor i måndags.

- Det visar att det finns luft i systemet, konstaterar Tor-Olov Mellgren på nystartade Läkemedelsförmånsnämnden som ska hålla koll på prisläget.

Han tror att priserna fortsätter att sjunka ett tag framöver.

- Hur långt törs jag inte gissa, men så småningom når alla en nivå de inte kan gå under och då får man börja konkurrera med andra medel. Leveranssäkerhet till exempel, säger han.

Så ska reformen fungera

Så mycket sparar du (från 1 okt)

Caroline Hougner