Vad ger samma näring som fisk?

HÄLSA

Jag läser överallt att lax är det bästa fettet och att fisk överhuvudtaget är en bra näringskälla.

Jag är allergisk mot fisk och skaldjur och undrar då vad ded bästa alternativet till fisk är.

Jag vill få i mig samma näring som i fet fisk.

Svar: Förutom att fisk har ett mycket högt näringsvärde med bland annat fullvärdiga proteiner, så innehåller framför allt fet fisk för hälsan synnerligen viktiga fleramättade fettsyror (främst EPA och DHA).

Trots att du är allergisk mot fisk så är det möjligt att du tål fiskolja som innehåller alla de fettsyror som finns i fisken. Detta beror på att åtminstone vissa fiskoljor uppges vara renade från fiskproteinet som är orsaken till de allergiska reaktionerna.

För att vara på den säkra sidan bör du dock kontakta distributörer och tillverkare av olika fiskoljor för råd och uppgifter om renhet från protein. Om du finner en lämplig fiskolja bör du ändå rådgöra med din allergiläkare om och när du försiktigt ska pröva att inta fiskoljan.

Ett vegetabiliskt alternativ till fiskolja är linfröolja som innehåller en hög andel alfalinolensyra.

Denna essentiella eller livsnödvändiga "moderfettsyra" kan kroppen, med hjälp av enzymer, omvandla till just EPA och DHA.

Det har dock visat sig att denna omvandling kan vara trög och bland annat beroende av övrig näringsstatus, miljö och ärftlighet.

Om linfröoljan är ett lämpligt alternativ för just dig krävs biokemiska analayser för att kunna ge svar på. Mitt förslag är ändå att du börjar med linfröolja och sedan utreder om du tål fiskolja.

ARTIKELN HANDLAR OM