Mögel kan förvärra astman

HÄLSA

Är du astmatiker?

Då bör du undvika mögel.

Ny svensk forskning visar att mögel kan

försvåra astman.

Foto: getty images
sporer påverkar astman. Det är mögelsporerna, som kryper långt ner i lungorna, som kan göra astman allvarlig. Mögel finns dessutom överallt, både inomhus och utomhus.

Forskare har under relativt lång tid misstänkt att mögel har en betydelse för utvecklingen och graden av astma. Resultatet från en ny internationell studie gjord i 18 länder visar att patienter som är allergiska mot mögel har en värre astma än de som inte är det.

- Sannolikt har mögelsporer en betydelse för utvecklingen av astma, men det är dåligt undersökt, säger Christer Janson, docent vid lung- och allergikliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och en av dem som har deltagit i studien.

Sporerna gör allt värre

En anledning till att mögel - framför allt det som är utomhus - orsakar svårare astma kan vara att sporerna är mindre än de som följer med pälsdjur. Mögelsporerna kryper längre ned i lungorna, vilket i sin tur kan göra sjukdomen allvarligare. Tio procent av dem som ingick i studien visade sig vara mögelallergiker, samma personer led dessutom av den svåraste astman.

- Men vi kan inte dra slutsatsen att det är möglet som gör att man får astma. Det undersökningarna antyder är att mögel gör den mycket sämre, fortsätter Christer Janson.

Andra anledningar är att möglet finns runt omkring den känsliga astmatikern hela tiden när han eller hon befinner sig inomhus.

- Men även det mögel som är utomhus, till exempel när man krattar, är jobbigt när man har astma, säger Christer Janson.

Forskarnas slutsats är nu att varken pollen eller pälsdjursallergi spelar någon större roll för hur allvarlig astman till sist blir.

- Men fortfarande vet vi att personer med pälsdjursallergi är de personer som har störst risk att utveckla astma, säger Christer Janson.

Viktigt göra mätningar

Den varma sommaren kan ha lett till att mer mögel kan komma att bildas i villor med krypgrunder eller torpargrunder. Anledning till det är att temperaturen i grunden är lägre än utomhusluften.

När varm och fuktig luft tränger igenom ventilationen skapas en bra miljö för möglet. För att undvika att det sker kan man själv kontrollera hur grunden ser ut, göra mögelmätningar eller isolera marken med plast.

Kommer vi att se fler astmatiker nu?

- Ja, kanske. Det är viktigt att vi försöker reda ut alla orsaker till att astma uppstår. Det vet vi inte riktigt i dag.

4 sätt att hitta mögel

VAD ÄR astma?

Malin Byström

ARTIKELN HANDLAR OM