Hur ska jag lära mig tåla kritik?

HÄLSA

Jag undrar vad jag kan göra åt mitt sätt att ta emot och tåla kritik. Oftast när jag märker att jag missat något och sedan någon annan påpekar detsamma blir jag nedstämd och söker "tusen" anledningar till det inträffade. Har ett kul och trivsamt jobb och trivs med arbetskamraterna.

Likadant privat där jag också har många bollar i luften. När jag då missat eller glömt något kan jag älta det för mig själv länge, länge och söka "tusen anledningar" till det inträffade.

Beror detta på dåligt självförtroende (vilket jag inte tycker själv att jag har) eller har jag bara för stora krav på mig själv?

Svar: Det är aldrig roligt att bli påkommen med att man gjort något fel. Men de flesta kan rycka på axlarna, inse att det är mänskligt, om möjligt rätta till det och sedan gå vidare utan att man funderar speciellt på det inträffade. Men en del personer upplever minsta fel som en personlig katastrof och kan klanka ner på sig själva hur länge som helst. Grunden handlar om, som du själv antar, att man har oerhört stora krav på sig själv. Man har som något slags livsmotto att "om jag gör fel så kommer andra att se ner på mig och sluta gilla mig".

Fundera på varför det är så viktigt för dig att aldrig få göra fel.

Vad tror du ska hända?

Vad tänker du om andra som gör fel?

Försök sedan att ändra på tanken att "jag får aldrig göra fel" till kanske "jag gör så gott jag kan och ibland kan det bli fel". "Det går att rätta till och betyder inte att andra ser ner på mig." Du behöver påminna dig ofta, kanske till och med testa att göra fel.

Är det svårt att själv ändra på dina tankar, kanske en kontakt med en kognitiv beteendeterapeut kan ge dig lite hjälp på traven.