Äter jag tillräckligt med B12?

HÄLSA

Jag har hört mycket om att vitamin B12 är så viktigt. Vissa idrottare får ju till och med sprutor. Är 23 år och äter mest vegetariskt och tränar mycket. Kan jag vara säker på att få i mig tillräckligt med vitamin B12?

Svar: Vitamin B12-brist är ovanlig hos yngre. Äter man som du främst vegetariskt eller är vegetarian bör man dock kontrollera sinvitamin B12-status även om man är yngre än 40 år. Du kan med fördel ta ett kosttillskott med vitamin B12, helst i kombination med andra B-vitaminer, för att vara på den säkra sidan.Vitamin B12-brist är en relativt vanlig vitaminbrist hos äldre.

Vi får vitaminet uteslutande från animalisk föda och det krävs ett speciellt ämne (intrinsic factor) som frisätts från magslemhinnan för att vi skall kunna ta upp tillräckligt av vitaminet i tunntarmen. Vitamin B12 är nödvändigt för nervsystemets funktioner, vid nybildning av celler och krävs dessutom för att omsättningen av aminosyror, fetter och kolhydrater ska fungera.

Vid svår brist på vitamin B12 uppträder perniciös anemi med förändrade och för få röda blodkroppar och nervskador. Typiska symptom vid svårare brist är trötthet, irritation, känselbortfall, inflammerad brännande tunga. Orsaker till brist kan vara för lågt intag och/eller stört upptag i tarmen. Perniciös anemi är ett mycket allvarligt tillstånd.

Vitamin B12-brist behandlas med injektioner och med tabletter med ett mycket högt innehåll av vitamin B12.