Född: Reservdelsgrisen

Så kan grishjärtan rädda människoliv

HÄLSA

Grisar med mänsklig DNA har avlats fram enligt en ny rapport.

Djurens organ, hjärta, njurar och lever kommer inom kort att kunna transplanteras till människor.

Foto: ap
Den nya organdonatorn.

Italienska forskare har genom att manipulera svinsperma lyckats skapa en typ av gris som har människogener injurar, lever och hjärta. Framgången kan leda till att en gris avlas fram vars organ kommer att kunna transplanteras till människor.

Forskarna från University of Milan säger i rapporten att de kombinerade grisens sperma med mänskligt DNA. Den modifierade sperman användes sedan för att befrukta grisens ägg.

– Det vi har lyckats med till låg kostnad är att skapa en gris som bär på ett mänskligt protein, säger Dr. Marialuisa Lavitrano, en av forskarna och huvudförfattare till rapporten.

Möjligt transplantera om två år

Lavitrano säger att 205 grisar kom till från den förändrade sperman och genen kunde upptäckas i 20 till 50 procent av dem. Test visade att genen fanns i de vitala organen och att den även fördes vidare till nästa generation.

Än så länge är det inte möjligt att använda organen från djuren till transplantationer. De innehåller fortfarande grisgener som gör att de skulle stötas bort om de opererades in i en människa.

– Men tekniken visar att det är möjligt att producera djur vars organ kan accepteras av människans immunsystem, säger Lavitrano till Yahoo.

– Med vår effektivitet tror jag att vi kan ändra de grisgener som gör att organen stöts bort och avla fram grisarna om ungefär två år, säger hon.

Varje år dör cirka 4000 personer i väntan på organ.

Lotta Zachrisson