Värktablett kan ge högt blodtryck

Forskare: Störst risk för kvinnorna

HÄLSA

Ipren kan öka risken för kvinnor att utveckla högt blodtryck.

Forskare slår nu larm om flera populära värktabletter i Sverige.

Över 80 000 kvinnor har ingått i studien - efter två år hade 1 650 av dem fått för högt blodtryck.

- Kopplingen finns även när andra förklaringar till högt blodtryck, som ålder och kroppsmassa, tagits med, säger Gary Curhan.

Foto: MIKAEL GUSTAVSEN
Två procent av kvinnorna i en forskningsstudie fick diagnosen högt blodtryck av att äta värktabletter med ibuprofen och paracetamol.

Han är en av ledarna bakom studien som genomförts vid Harvard"s School of Public Health och som i dag presenteras i tidskriften Archives of Internal Medicine.

Ibuprofen och paracetamol har nått stor framgång över hela världen. I Sverige finns ämnena i värktabletter som Alvedon, Panodil och Ipren.

Studien startade 1995.

Över 1000 drabbade

80 020 kvinnor - som då inte diagnostiserats för högt blocktryck - tillfrågades hur de använder värktabletter och i vilken omfattning.

Två år senare hade 1 650 av dem utvecklat för högt blodtryck.

Analyser visade senare att av de kvinnor som tog tabletter med paracetamol 22 dagar eller mer per månad hade dubbelt så hög risk att utveckla högt blodtryck jämfört med kvinnor som inte använde liknande tabletter.

Och de som använde tabletter med ibuprofen lika ofta ökade risken med inte mindre än 86 procent.

Användandet av acetylsalicylsyra, som bland annat finns i magnecyl, visade inte några förhöjda risker. Det har däremot tidigare visat sig ge irritation på mag- och tarmkanalens slemhinnor.

Krävs fler studier

Harvardstudien är inte okontroversiell. Skeptiker menar att kopplingen mellan de smärtstillande ämnena och resultatet är tunt. Resultaten bör bekräftas av mer avancerade studier.

- Även om de relativa riskerna tycks höga har den övervägande majoriteten kvinnor som tar medicinerna inte utvecklar högt blodtryck, säger doktor William J Elliott vid Rush-Presbyterian-St. Luke's Medical Center i Chicago till AP.

Studien saknar information om vilka doser testpersonerna stoppat i sig.

Inte heller har forskarna gjort egna mätningar av blodtrycket utan förlitat sig på kvinnornas egna rapporter. Det är en brist i studien.

Och forskarna vid Harvard håller till viss del med skeptikerna. De vill inte rekommenderar folk att sluta ta medicinerna.

Petter Ovander

ARTIKELN HANDLAR OM