Piercing kan ge stora och fula ärr

Plastikkirurg vill införa 20-årsgräns

Foto: Jan-Erik Axelsson
Öronkeloider av den här typen kan bli stora som jordgubbar. Keloiden är en ärrbildning som uppstått efter piercing av örat.
HÄLSA

Jan-Erik Axelsson är plastikkirurg och stöter i arbetet på många patienter som drabbats av ärrbildning i samband med att ha piercat sig:

- Infektioner är inte det största problemet. Betydligt vanligare är det med överdrivna ärreaktioner.

Foto: Jan-Erik Axelsson
Keloid som bildats på örats baksida.

Jan-Erik Axelsson ser en ökad trend. Allt fler söker hjälp hos hudkirurgiska mottagningen vid universitetssjukhuset i Örebro där han är klinik- och verksamhetschef:

- Många drabbas av komplikationer efter piercing och håltagning i öronen. Det blir allt vanligare med patienter som söker hjälp för sådana bekymmer, inte minst barn.

Enligt Jan-Erik Axelsson som arbetar som plastikkirurg är överdrivna ärrbildningar, så kallade keloider, ett stort problem.

- Det kan se helt groteskt ut och få en slags blomkålsform. Den största kelodien jag sett till följd av piercing var stor som en jordgubbe. Den satt bakom örat och tryckte ut det från huvudet.

Värst i puberteten

Ärren kliar och svider. Allt eftersom ärrbildningen växer hårdnar den.

Värst utsatta för den kraftiga ärrbildningen är barn och ungdomar.

- Benägenheten att utveckla sådana ärr är som störst i barn- och ungdomsåren. Värst är det i puberteten och det är ju i regel då de vill pierca sig, säger Jan-Erik Axelsson.

Vissa kroppsdelar är mer utsatta än andra. De känsligaste kroppsdelarna vad gäller keloidbildning är bröstkorgen, skulderpartiet och öronen.

Svårt att behandla

Genom plastikkirurgi kan man försöka återställa den deformerade kroppsformen men det är inte säkert att operationen lyckas.

- Tyvärr är operation av keloider förenat med en betydande risk för ännu större keloidbildningar, varför det i många fall inte är mycket man kan göra åt problemet när det väl uppstått.

En annan behandlingsform är att spruta cortison i ärrbildningen. En biverkan av behandlingen är dock att huden kan bli papperstunn.

En enklare form av behandling är silikonplåster. Den som märker att det bildas ärr kan behandla i förebyggande syfte genom att köpa silikonplåster receptfritt på apoteket.

- Det sätter man över knölen och det ska överlappa med en centimeter åt alla hållen. Det får sedan sitta på tills det faller av. Då rengör man, sätter på ett nytt och fortsätter så i upp till ett år. Om man vill kan man använda ett öronclips utanpå som trycker på keloiden också.

När sedan partiet har mjuknat och inte längre är rött, kan man prova att avstå från behandling ett tag.

Åldergräns för piercing

Enligt Jan-Erik Axelsson måste man räkna med risken för den typen av komplikationer om man låter sina barn och tonåringar pierca sig.

- För min egen del tycker jag nog att piercing och håltagning i öronen borde vara förbjudet tills man är vuxen och med vuxen menar jag 20-årsåldern, säger han.

Om keloider:

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM