Vanlig piercing förstörde öronen

Bristande hygien kan ge infektioner

HÄLSA

Hål i öronen kan leda till svåra infektioner. Så pass allvarliga att öronen deformeras.

Det är slarv med hygienen i piercingutrustningen som kan orsaka men för livet.

Foto: Kai Rehn

För en tid sedan utbröt en serie besvärliga infektioner i öronen hos tre ungdomar i Klamath Falls i Oregon, USA. De hade tagit vanliga hål i öronen hos en juvelerare i staden. Efter piercingen fick ungdomarna problem med infektioner i öronen som i förlängningen ledde till att öronen deformerades.

Anledningen var bristande hygien. Verktygen var inte ordentligt rengjorda och bar smitta som fördes från en person till en annan.

Efter att infektionerna läkt har ungdomarna varit tvungna att göra kirurgiska ingrepp för att återställa formen på öronen, enligt epidemiologen William E Keene vid det medicinska sällskapet IDSA:s möte för amerikanska infektionsläkare, skriver Svenska Dagbladet.

Gulsot och hiv

Om piercingen görs på rätt sätt är riskerna små. I Sverige har inga allvarliga infektioner rapporterats. I Norge avled dock en man efter att ha piercat sig i tungan. Han drabbades av en streptokockinfektion.

Det finns också risk att drabbas av såväl gulsot som hiv om verktygen inte är ordentligt rengjorda.

En annan risk vid piercing är nickelallergi. I Sverige är minst femton procent av kvinnorna drabbade och två procent av männen. Det är den vanligaste formen av kontaktallergi i landet. Symtom är eksem i form av rodnad, svullnad, blåsor, sprickor och klåda som oftast uppkommer på kontaktstället.

Brist på kontroller

De som utför piercing behöver ingen formell utbildning och kontrollen av deras verksamheter är dålig. Det enda som krävs är att man ska anmäla verksamheten till miljöförvaltningen och själv ansvara för att verktygen är steriliserade. Många slarvar med att anmäla sig till miljöförvaltningen.

- Det finns amatörer som håller på med sådant här hemma i sina lägenheter. De är väldigt svåra att komma åt, säger Johan Rydén som är intendent för hälsoskyddsavdelningen vid miljöförvaltningen i Stockholms stad.

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM