Clarys käkben är gjort av kalv

1 av 4 | Foto: PERNILLA WAHLMAN
OMSTRIDD METOD Tandläkaren Mats Hallman, som skrivit en doktorsavhandling om hur kalvben accepteras av kroppen, berättar att flera experter har varit skeptiska till metoden.
HÄLSA

Clary Olofssons nya tänder sitter perfekt i ett käkben - av kalv.

- Tidigare krävdes transplantationer från höftbenet, med kalvben kan patienterna slippa onödiga operationer, säger övertandläkare Mats Hallman vid Umeå universitet.

När Clary Olofsson för fyra år sedan fick problem med sina tänder bestämde hon sig snabbt för en sak - aldrig löständer.

Men när hon skulle undersöka möjligheten för tandimplantat, fastskruvade i käkbenet med titanskruvar, uppstod problem. Clarys käkben var för tunt och för dåligt att fästa titanskruvarna i.

- Det är ett vanligt problem som uppstår när man tappar tänderna eller när protesen nöter bort benet, säger tandläkaren Mats Hallman som upplyste patienten om alternativen: transplantation av ben från höften eller annan del av kroppen, eller pulver av kalvben.

- Detta var i samband med galna ko-sjukan så först tyckte jag det lät läskigt, säger Clary Olofsson.

Men efter att ha försäkrat sig om att det varken fanns risk för smitta eller avstötningsreaktioner bestämde hon sig. Tandläkaren blandade kalvbenspulvret med lite av Clarys eget hakben och efter en tid växte nya blodkärl och benceller som lurades att bilda nytt ben.

Lite längre läktid

- Metoden med kalvben har funnits i några år men många experter har varit skeptiska, säger Mats Hallman som i sin doktorsavhandling jämfört hur ben från käke, ben från käke blandat med kalvben och endast kalvben accepteras av kroppen.

- Det var ingen skillnad, förutom tre månaders längre läkningstid om endast kalvben användes. Detta visar att vi haft en övertro på det humana benet.

- I princip skulle man kunna använda vilket ben som helst men just kalvben har en väldig stor likhet med mänskligt ben.

Även höftledsoperationer

För patienterna innebär det positiva resultatet i studien att fler kan slippa onödiga operationer.

- Många gånger handlar det om höftoperationer på äldre patienter som måste sövas och då kan det uppstå komplikationer, säger övertandläkaren vid Gävle länssjukhus.

Kalvbenspulver används redan vid en handfull kliniker i landet. Clary Olofsson är en av de nöjda patienterna.

- I början var jag lite öm och rädd för att tugga. Men operationen gick fort och smärtfritt och nu är jag så glad för mina nya tänder.

Britt Peruzzi