Testa själv om du är sjuk

Halsfluss, magsår, cancer – nya prover ger svar direkt

HÄLSA
Foto: Sven-Olof Englund
pappa blir doktor. Sebastian Knösch, 8 år, har klagat på ont i halsen. Kan han ha fått streptokocker? Med det nya snabbtestet får pappa Frank besked på några minuter, utan att ta kontakt med vårdcentralen.

En rad nya gör-det själv-tester är på intåg i Sverige.

Testerna tas hemma och avslöjar om personen har magsår, gonorré, cancer eller andra sjukdomar.

Aftonbladet listar i dag samtliga sjukdomar som går att upptäcka.

Tanken är att testpaketen ska finnas i närmsta butik. Instruktionerna ska vara enklast möjliga och resultatet komma på ett par minuter.

Allt medan det tutar upptaget hos vårdcentralen.

– Vi vill underlätta både för läkarna och patienterna, förklarar Hans Dahlbäck på det lilla företaget Gamp Medical som ligger i frontlinjen med sina diagnostiska snabbtester.

Företaget har länge tagit fram och levererat testmaterial till sjukvården. Nu vill man vidareutveckla testerna så att vem som helst ska kunna använda dem.

”Upptäcks för sent”

Hittills har sju testpaket tagits fram för hemmabruk. Ytterligare fem lär komma det närmsta året. Allt från magsårs- och urinvägsinfektionstest till det senaste mag- och tarmtestet som ska spåra blod i avföringen.

– Problemet i dag är att många sjukdomar hittas för sent. Läkarna har ont om tid och många drar sig för att gå om de inte är akut sjuka, säger han och påpekar att 400 personer dör av tarmcancer varje år på grund av för sen diagnos och behandling.

När det gäller tarmcancer har läkare redan föreslagit masstester, men många anser att landstingens ansträngda ekonomi inte klarar av det.

Med egentesterna får var och en betala.

Kritiken har inte låtit vänta på sig. Apoteken vägrar sälja de nya testpaketen och många läkare ser det som en säkerhetsfråga att de som tror sig vara sjuka vänder sig till en vårdcentral i första hand.

Ger falsk säkerhet

Testerna kan invagga folk i falsk säkerhet menar de. Även om mag-tarmtestet inte ger utslag för cancer kan det vara värt med ett läkarbesök. Personen kanske lider av någon annan sjukdom som kräver akut behandling.

– Den stora frågan är dock var vi ska göra av alla som hittar tecken på en sjukdom och kräver behandling, säger Lars Påhlman, professor i medicinsk diagnostik på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Han befarar en lavinartad ökning av patienter.

– Gör folk hälsoundersökningar själva måste samhället vara berett att gå vidare. Det är vi inte i dag. Vi vet exempelvis inte hur vi behandlar begynnande prostatacancer bäst, menar han men hoppas självtesterna kan driva på utvecklingen.

Så går det till – steg för steg

Här testar pappa Frank om Sebastian, 8, drabbats av streptokocker:

Caroline Hougner

ARTIKELN HANDLAR OM