10 sjukdomar som du kan avslöja hemma

HÄLSA

Testerna nedan finns att köpa på Coop, Gröna Konsum, en rad hälsokostbutiker och hos vissa internetbutiker. Vissa av paketen finns ännu inte för försäljning.

1. Urinvägsinfektion

Avslöjas med: urinprov.

Så gör du: doppa strippen i urinen. Ger testet utslag bör du gå till doktorn och få antibiotika. Testet kan även användas efter en infektion för att kontrollera att du är frisk.

2. Magsår

Avslöjas med: blodprov.

Visar testet att du har magsår bör du gå till doktorn som kan skriva ut medicin och undersöka dig. Testet beräknas finnas till försäljning under nästa år.

3. Prostatacancer

Avslöjas med: blodprov.

Så gör du: testet mäter det så kallade PSA-värdet som kan visa tidiga stadier av prostatacancer. Problemet är att läkarna inte riktigt vet hur de ska behandla män med förhöjt PSA-värde. Tros komma före slutet av 2003.

4. Diabetes

Avslöjas med: urinprov.

Så gör du: doppa teststickan i urinen. Ändras färgen har du förhöjt blodsocker och bör utredas av läkare. Åldersdiabetes kan behandlas med tabletter.

5. Bröstcancer

Avslöjas med: bröstundersökning.

Så gör du: med hjälp av en tunn latexkudde som läggs över bröstet ska eventuella knutor bli lättare att känna när du undersöker dina bröst. Vid alla förändringar bör läkare rådfrågas.

Kommer ut i butik under november–januari.

6. Syfilis

Avslöjas med: blodprov.

Så gör du: ett stick i fingret räcker för att analysera om du har sjukdomen. Paketen är ännu inte framtagna men tros bli klara för försäljning under våren.

7. Mag- och tarmcancer

Avslöjas med: avföringsprov.

Så gör du: blod i avföringen kan vara tecken på cancer eller annan sjukdom. Det kan dock vara svårt att upptäcka med blotta ögat. Med hjälp av testpapper som släpps ner i toaletten kan minsta bloddroppe spåras. Pappret färgas i så fall blå-grönt. På väg ut i butikerna.

8. Klamydia

Avslöjas med: prov från slidan.

Exakt hur testet ska se ut är inte klart, men tros kunna gå ut i butikerna under våren.

9. Gonorré

Avslöjas med: blodprov.

Så gör du: ett stick i fingret räcker för att analysera om du har sjukdomen. Bör behandlas snarast för att inte sprida sig. Paketen tros bli klara för försäljning i vår.

10. Streptokocker

Avslöjas med: halsprov.

Så gör du: skrapa i halsen med en bomullspinne och blötlägg i medföljande vätskor. Svar efter 3–5 minuter. Förkylningsbakterien strepto- kocker kan behandlas med antibiotika. I butik i november–januari.