”Är pasta och potatis bra att äta?”

Dietisten Annelie Bylund chattade med läsarna om vikt och hälsa

HÄLSA

Annelie Bylund säger: Ni är välkomna att ställa frågor om kost, mat och hälsa.

Ingela säger: Vad är Glykemiskt index?

Annelie Bylund säger: Det är ett sätt att se hur snabbt vissa kolhydratrika livsmedel höjer blodsockret. Det gäller bara livsmedel som har mycket kolhyrdater i sig. Det är inte riktigt samma sak som enkla och sammansatta kolhydrater.

Hej säger: Hur komplicerat är det egentligen att äta enligt GI-”vetenskapen”?

Annelie Bylund säger: Inte särskilt svårt, eftersom man inte behöver ändra sina matvanor helt och hållet för att de ska bli bättre - för de allra flesta. Enkelt är det att välja grövre bröd, mer baljväxter (linser och bönor), mer grova grönsaker och frukt. Det man ska äta mindre av är livmedel med mycket vitt mjöl och socker. Det är egentligen nästan samma matrekommendationer men nu med lite mer kunskap bakom.

En enkel regel för att äta bra är att botanisera i frukt- och gröntdisken och äta det som är gott. Att njuta av

den goda maten. Tack så mycket för trevliga frågor!

Emma säger: Hur sköter du själv din hälsa?

Annelie Bylund säger: Jag tycker att jag äter som jag lär. Och sen så finns det utrymme för att välja det extra och det goda och då äter man det kanske för att må bra i själen. Men det är itne så svårt att välja bättre livsmedel till vardags. Fest kan fortfarande vara fest.

Backman säger: Är soyaprotein bra när man tränar?

Annelie Bylund säger: Jag är inte expert på det. Sojabönor innehåller bra protein precis som kött och ägg. Men oftast behöver inte den som tränar äta kosttillskott, utan vanlig bra mat ger tillräckligt med protein.

Susanne säger: Varför handlar det alltid om att man skall bli smal?

Annelie Bylund säger: Det stämmer att det ofta blir fixerat. Men egentligen ska vi inte bli smala för att mediebilden ser ut så, utan för att vi trots allt har ett växande hälsoproblem i Sverige där övervikt orsakar andra sjukdomar. Men man behöver oftast inte bli så smal som människor vill för att det ska vara hälsosamt. Det är tråkigt att det oftast handlar mer om utseende än om hälsa.

Inte nöjd säger: Hej Jag är 46 år behöver tips hur jag ska kunna gå ner mina 5-6 kilos övervikt. Själv har jag ingen karaktär och styrka för att komma igång med bättre mathållning och motion. Jag älskar att laga och äta god mat med ett gott vin eller öl till. Det är ett stort nöje för mig och ser detta som ett stort nöje trots att jag vet att jag borde leva sundare. Hur gör jag?

Annelie Bylund säger: Se det långsiktigt, ta bort och förändra någonting och håll fast vid det, så kommer viktförändringen så småningom. Ändra i matvanorna elelr lägg till motion. För att du ska orka bibehålla förändringen så får den inte vara för stor.

moa säger: Finns det ngn sanning i ryktet jag hört att broccoli ska vara bra förebyggande mat mot cancer?

Annelie Bylund säger: Ja, det stämmer eftersom broccoli innehåller vissa antioxidanter. Men det gäller också andra gröna grönsaker. Olika frukter och grönsaker innehåller olika ämnen som kan skydda mot cancer. Broccoli är en av de som är bra. Ät mycket och olika sorter.

Sandra säger: Vad skall ha för diet om man vill bli av med lite extra fett från magen?? Tillsammans med motion, förstås.

Annelie Bylund säger: Det finns ingen punktdiet, att få bort fett från en del av kroppen. När man går ner i vikt tar kroppen från hela kroppen.

Amorosa säger: Frukost bestående av havregryn med fibrer, en kiwi, lättmjölk - en smörgås, bregott, mager pastej och gurka är det OK ur GI-synpunkt

Annelie Bylund säger: ur GI-synpunkt bör det vara ett bröd som har hela korn, kiwin och lättmjölken är bra. Fiberberikade havregryn innehåller ofta vetekli, då är det bättre att köpa vanliga havregryn och tillsätta havrekli som är bättre ur GI-synpunkt. Annars är det en bra fruktost.

CK säger: är det bra att träna för att gå upp i vikt?

Annelie Bylund säger: Ja, om man ahr svårt att äta så kan träning vara ett sätt att få upp aptiten. Så tränar man och äter mer så bygger man muskler. Muskler väger rätt så mycket.

micke säger: Hur vanligt är det med störningar i ämnesomsättningen ibland ungdomar??

Annelie Bylund säger: Rena störningar är ofta en procent av alla överviktiga. Det forskas fortfarande och det kan visas sig att det finns fler genetiska störningar i överviktsproblematiken. Eventuellt så är det så att matvanor delvis kan ha en genetisk grund, tex att vissa äter mer på kvällarna. Men oftast är det sociala miljöer som gör att man är överviktig.

Sandra säger: Är pasta o potatis bra att äta om man vill gå ner i vikt??

Annelie Bylund säger: Ja, faktiskt med av två olika anledningar. Pasta är bra eftersom det har lågt Gi, mätta bra och ger långsam blodförhöjning. Potatis har visat sig ge väldigt kraftig mättnad. Det beror på att poatis innehåller mycket vatten och fibrer. Och mättnad är viktig för viktnedgång, att man inte går och är hungrig och småäter.

David säger: Hur ser du på speciella kurer såsom Nutrillet och liknande?

Annelie Bylund säger: Jag förespråkar ingen snabbdiet, eftersom många direkt efter ändå återgår till vanliga dåliga vanor. Men det finns de som får en rejäl kick av att förlora snabbt i vikt och som sedan kan fortsätta med normala goda vanor.

myran säger: Hej, hur nyttigt är det egentligen med alla dessa lightprodukter som det vimmlar av? Jag tänker mest på mejeriprodukter som t ex margarin/creme fraiche/grädde och ostar!

Annelie Bylund säger: De är ett bra alternativ eftersom fetthalten är mycket lägre. Samtidigt skulle man kunna ta vanlig grädde och späda med vatten. Fruktyogurt som är light innehåller ibland lika mycket kalorier som en standardprodukt, efterom man tillsätter socker men tar bort fett.