Våra bästa knep mot snuva

Vatten, motion, vitlök eller eremitliv

HÄLSA

Hälsa frågade tre personer hur de gör för att hålla förkylningen borta.

Nu börjar förkylningstiderna på allvar. Överallt hostas och nyses och snörvlas det, och näsorna är röda och ögonen rinner. Och det är svårt att komma undan.

Över två hundra olika förkylningsvirus är i omlopp, så även om du byggt upp immunitet mot det virus som gjorde dig sjuk senast, så råkar du troligen ut för ett nytt nästa gång. Immuniteten mot många virus är dessutom så kort, så efter några månader kan du få tillbaka samma förkylningsvirus igen.

Tvätta händerna ofta

Till skillnad från influensa kan du heller inte vaccinera dig och det är lönlöst att ta antibiotika, eftersom det bara hjälper mot bakterier.

Du kan bli förkyld på två sätt: droppkontakt i luften när en förkyld person pratar eller nyser eller genom föremål som en förkyld person har tagit i.

Ett bra tips är att tvätta händerna ofta och undvika att ta i ögat eller i munnen. Då är det mindre risk att du får in viruset i kroppen. Undvik också att skaka hand med en massa människor när du själv är förkyld, då besparar du dem kanske en förkylning. Nys dig i armvecket och hosta i en pappersnäsduk, så sprids inte viruset lika snabbt. Håller förkylningen i sig mer än två-tre veckor och om snuvan blir gulgrön ska du alltid ta kontakt med sjukvården.

Hans, 38: Vatten och motion är det som håller mig frisk

Namn: Hans Fahlén Ålder: 38 Familj: Sambo med Kristin Kaspersen Bor: Stockholm Yrke: Programledare för "När & fjärran" och "Farmen"

Foto: Peter Knopp

Malin, 30: Vitlök är en räddare i nöden vid förkylning

Namn: Malin Ewerlöf-Krepp Ålder: 30 Familj: Gift med Jan Krepp Bor: Lidingö Yrke: Före detta friidrottsstjärna, numera säljare

Foto: Andreas Lundberg

Åke, 50: Ensamhet är det enda som hjälper mot bakterier

Namn: Åke Örtqvist Ålder: 50 Familj: Ja Bor: Stockholm

Yrke: Infektionsläkare och smittskyddsläkare på Smittskyddsenheten

Foto: Peter Knopp

Petra Weiss