Tröstäter du? Skyll på pappa!

HÄLSA

Har du någonsin funderat på varför du alltid blir hungrig snabbare än dina vänner, trots att ni har ätit ugefär lika mycket?

Eller varför du oftare småäter mellan målen och tröstäter efter en svår händelse?

Fråga din mamma och pappa.

En kanadensisk studie vid Laval University i Quebec, visar att speciella ätbeteenden går i arv. Till exempel, människor som tappar kontrollen över sitt ätande och kanske frossar i chips varje gång de känner sig nere, har ofta också en familjemedlem som har samma beteende.

Samma sak gäller om din pappa blir hungrig direkt när han har ätit - då blir troligen du också det. Och är inte du det så har du säkert ett syskon eller ett barn som har ärvt just det beteendet.

Några av dessa ätvanor gör att vissa familjer oftare är överviktiga än andra och är alltså föräldrarna överviktiga är det vanligt att även barnen är det.

Forskarna intervjuade 308 män och 424 kvinnor från 202 familjer och frågade dem om deras ätbeteenden, till exempel om de blev hungriga snabbt eller åt mycket när de var stressade.

Det visade sig att familjemedlemmarnas beteenden var mycket lika när det gällde stress- och tröstätning. Däremot fanns det inte lika stor likhet när det gällde att räkna kalorier eller att följa en speciell diet.

Förutom släktbanden spelade också omgivningen en stor roll när det gällde matvanorna, skriver ReutersHealth.

ARTIKELN HANDLAR OM