Är det ofarligt att operera ögonen med laser?

Läsarna chattade om lasermetoder med ögonläkaren Rudolph Hahnenberger

HÄLSA

Ögonläkaren Rudolph Hahnenberger, vd för Medocular Ögonkliniker, svarade på läsarnas frågor.

Rudolph Hahnenberger säger: Jag hälsar alla välkomna till denna frågestund och jag hoppas att det blir många frågor.

Malin76 säger: Hur stora är chanserna att laseroperationen blir bra och man inte får dålig syn igen? Jag är närsynt.

Rudolph Hahnenberger säger: Chansen att man blir glasögonfri om man behandlar båda ögonen med laser är i det närmaste hundra procent. Risken är väldigt liten att det går tillbaka med de nya metoderna. För tio år sen var risken mycket större att man fick en viss tillbakagång av effekten.

zara säger: vart kan man opereras?

Rudolph Hahnenberger säger: Det finns ungefär tio-femton kliniker i Sverige där man kan operera sig. Många ligger i Stockohlm, Göteborg och Malmö och även Örebro och Jönköping.

leksak säger: Jag har linser men är väldigt trött på det. Vad kostar det ungefär?

Rudolph Hahnenberger säger: Det beror på vilken metod man väljer, mellan 12 och 18000 per öga. Det är ett totalpris där allt ingår.

Elisabeth säger: blir man sövd eller får man lokalbedövning när ingreppet utförs?

Rudolph Hahnenberger säger: Man får bara lokalbedövning och operationen gör inte ont alls. Däremot kunde vissa av de tidigare metoderna göra ont dagen efter. De nuvarande metoderna LASEK och LASIK gör inte ont varken under eller efter operationen.

Therse 29 säger: Hej Rudolph ! Jag undrar vad Du anser om sk. Cleareyes som går att köpa utomlands ?

Rudolph Hahnenberger säger: Cleareye är en slags ögondroppe som gör ögonen bleka om man har röda ögon. De ska man inte använda dagligdags för då får man en motsatt effekt, att ögonen blir rödare. De innehåller kärlsammandragande ämnen som gör att kärlen vänjer sig vid det och man måste öka dosen. Sen får man en motreaktion.

Lisa säger: Är det ofarligt att operera ögonen med laser?

Rudolph Hahnenberger säger: Det är ofarligt. Men alla operationer innebär en risk, så även en laserbehandling. Risken vid laserbehandling är liten, men aldrig noll. Vi har aldrig sett några synhotande komplikationer.

Emelie säger: hej rudolph! tror du att priserna för laseroperation kommer gå ner om några år?

Rudolph Hahnenberger säger: Jag tror inte det, snarare tvärtom. För tekniken blir alltmer sofistikerad och maskinerna blir dyrare. Snarare får man en ännu bättre behandling till ett något högre pris.

Jeanette säger: Finns det en ålder då det anses vara bäst att göra en operation, jag är själv 22 år. Är det för tidigt?

Rudolph Hahnenberger säger: Man måste vara minst 20 år gammal för då anser man att ögat är färdiguvecklat. Och man måste i minst två år innan ha haft stabila värden. De allra flesta av våra patienter, runt 80 procent, ligger mellan 20-35 år.

mange säger: Kan en operation utföras om man som jag har varit med i en olycka (innebandy klubba i ögat), som orsakade gråstarr, sprucken färghinna och ögonmuskeln "zoomar" inte mer(kan inte se mot solen)..?

Rudolph Hahnenberger säger: Ja det kan vara möjligt, men det kan man inte avgöra här. Man måste undersöka ögat först.

Elisabeth säger: Måste man bekosta hela operationen själv?

Rudolph Hahnenberger säger: Ja det måste man. Man kommer förmodligen inte att betala det med offentliga medel. Staten uppfattar inte optiskt synfel som en sjukdom utan som en biologisk variation.

a säger: Finns det någon pengarna tillbaka garanti för oftast kan de väl inte garantera att man får bra syn ?

Rudolph Hahnenberger säger: Vi betalar inte tillbaka pengar efter en korrakt utfört ingrepp. För resultatvariationer beror ofta på individuella reaktioner och inte på läkarens ingrepp. Men vi lämnar aldrig en patient i sticket. Under min tid som läkare har vi aldrig varit tvungna att betala tillbaka pengar för en felbehandling.

Mc Bengt säger: Är det långa väntetider för att bli opererad?

Rudolph Hahnenberger säger: Väntetiden är 4-6 veckor ungefär.

giovanni säger: kan man justera min syn???(astigmatism)

Rudolph Hahnenberger säger: Jaja. Vi behandlar översynthet, närsynthet och astigmatism. Inom vissa gränser, astigmasim inom 4 dioptrier kan bahandlas.

Rudolph Hahnenberger säger: De som har fler frågor kan skicka dem till mig direkt [email protected]. Tack och hej.