Vad kan man göra åt trötthet?

HÄLSA

Jag undrar vad jag kan göra åt trötthet. Jag tycker jag äter någorlunda allsidig kost, tränar då och då, men håller ständigt igång på grund av barn, arbete och hem. Eftersom jag vet att jag har stort sömnbehov försöker jag alltid sova åtta timmar. Under natten vrider och vänder jag på mig mycket. Lakanen ser ofta ut som dragspel på morgonen.

Nu har jag börjat ta ginseng på morgonen och tycker mig märka en svag förbättring, men vissa personer påstår att det kan vara farligt med ginseng. Stämmer detta? Vad kan man annars göra?

Svar: Det är grundläggande med en fullvärdig kost. Tänk noga igenom hur familjen äter. För att vara säker på att täcka behoven av vitaminer och andra mikronäringsämnen kan det vara lämpligt med kosttillskott. Försök planera din tid för att bland annat hinna motionera regelbundet.

Under perioder då det är extra stressigt kan det vara bra med något uppiggande preparat. Du tycker ginseng ger en svag förbättring. Ginseng är en säker så kallad adaptogen (med normaliserande egenskaper) med långa traditioner.

Rosenrot och chisandra är intressanta uppiggande alternativ som kan vara värda att pröva (fråga på hälsofackhandeln). Coenzym Q10 är ett vitaminliknande ämne som med kosttillskott pekat på uppiggande effekter.

Den starkaste statistiskt säkerställda effekten man kunde visa i en livskvalitetssstudie var förvånande nog en förbättrad nattsömn. Q10 kan därför vara värt ett försök. Att röra på sig i sömnen behöver inte vara något onormalt, men kan det vara så att du ligger obekvämt?

Hur är sängen och madrassen?