Jag är ständigt fokuserad på mat

HÄLSA

Jag hetsäter varje dag numera. Så fort jag kommer hem vräker jag i mig mängder av mat, godis, chips, glass, kakor och allt annat onyttigt. Det slutar alltid med att jag har en grym ångest och mår dåligt. Till saken hör att jag inte kan spy, det går bara inte. Allt detta medför att jag ständigt fokuserar mig på mat, det är alltid det som jag tänker på: hur jag ska kunna smussla undan saker för andra, var och när jag ska handla, med mera. Jag tycker verkligen att det är jättejobbigt! Vad ska jag göra?

Svar: Ibland kan dessa problem debutera genom att man inte tycker att ens kropp duger och man vill gå ner i vikt. Man upplever sig tjock och vill inte äta tillsammans med andra. Man kanske slutar äta frukost och lunch och tror att man kommer att lösa problemet på det sättet. Det fungerar till en början, man går ner några kilo vilket gör att man fortsätter på den banan. Men efter en tid blir man hungrig och vill då snabbt få i sig något. Lösningen är ofta kakor och godis vilket gör att man blir snabbt mätt och direkt efter kommer känslan av att ha misslyckats. Och så hoppar man över några måltider vilket gör att suget återkommer om och om igen.

Du måste söka hjälp så att du får bukt med din ätstörning. Du kan söka via hälsovården på skolan/jobbet eller via din psykiatriska öppenvårdsmottagning.