Nytt vaccin hjälper mot fibromyalgi

HÄLSA

Cirka 300000 svenskar som lider av fibromyalgi kan få hjälp tack vare ett nytt vaccin som stimulerar immunförsvaret. I en studie på 100 kvinnor blev två tredjedelar bättre med vaccinet.

Den nya vaccinsprutan mot fibromyalgi har gett Gunilla Bäck, 44, ett bättre liv.

Ett ""vaccin"" mot fibromyalgi och kronisk trötthet. Det kan bli ny behandling för tusentals kvinnor om två, tre år.

- Besvären kan bero på ett stört immunförsvar. Två tredjedelar av kvinnorna blev bättre med vaccinet i en studie, säger Olof

Zachrisson, läkare och forskare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Mölndal.

Han har nyligen doktorerat på en avhandling om att behandla fibromyalgi och kroniskt trötthetssyndrom med ett slags vaccin framställt på döda stafylokockbakterier. Det är en helt ny behandlingsprincip.

- I det här fallet ges vaccinet regelbundet en gång i månaden för att behandla besvären, inte för att förebygga dem, säger han.

Allergier kan ligga bakom

I dag finns fibromyalgi och kroniskt trötthetssyndrom som diagnoser.

- Liknande tillstånd av svårförklarad värk och trötthet har dock varit kända länge. De har ibland viftats bort som något psykiskt.

Infektioner, allergier och vissa bristtillstånd kan till exempel ligga bakom fibromyalgi.

- De flesta i studien hade haft upprepade infektioner, hälften var allergiska mot nickel. Det kan få immunsystemet ur balans, tror vi.

Hos en tredjedel av kvinnorna hade vaccinet dock ingen effekt. De som reagerade sämst hade både nickelallergi och var rökare. Tobak, till exempel, innehåller nickel.

- Nickelallergiker kan förbättras om de undviker nickel och slutar röka. En annan mindre grupp kvinnor kan bli påtagligt bättre med tillskott av B-vitaminet folsyra kombinerat med vitamin B 12. Det gäller de som har ett ärftligt ökat behov av folsyra och som samtidigt har en påvisad brist.

VAD ÄR fibromyalgi/ kronisk trötthet?

Ann-Cathrine Björnör Carlsson ([email protected])