Mitt liv kretsar kring min fobi

HÄLSA

Jag är en 21-årig tjej som hela livet har haft kräkfobi. Det sista året har min rädsla dock blivit värre, kanske har det att göra med att jag blivit sambo. Numera räcker det med att min pojkvän hostar för att jag ska få hjärtklappning, ångest och panik. Hela min tillvaro kretsar kring min fobi och jag tänker konstant på om någon i min närhet mår illa eller kommer att kräkas.

Jag har sådan ångest att jag inte vet vad jag ska ta mig till. Vad ska jag göra? Att gå till en privat psykolog

har jag inte råd med.

Svar: När man har en fobi kan livet påverkas mycket på grund av rädsla och ångest. Ibland kan det vara svårt för andra att förstå hur mycket man lider. Det är ju bara att rycka upp sig och sluta tänka på det. Men så lätt är det ju tyvärr inte. Kräkfobin som du beskriver har verkligen påverkat hela ditt liv och du måste få din läkare att förstå hur du lider.

Behandlingen som rekommenderas är kognitiv beteendeterapi och den är ofta ganska kort. Om de inte kan ge dig rätt behandling kan de skicka en remiss till någon privatpraktiserande terapeut och då är kostnaden mycket liten för dig. Om det inte finns någon terapeut inom ditt landsting kan en remiss skickas till ett annat landsting. Du kan se vilka terapeuter som finns geografiskt nära dig på www.kbt.nu där du finner en lista. Hör med någon av dem om de arbetar med kräkfobi så kanske ni tillsammans kan hitta lösningar.

Bor du i Stockholm eller Uppsala finns även möjlighet att få behandling av psykologer under utbildning och kostnaden är då liten. Hör i så fall av dig till de psykologiska institutionerna vid universiteten. Om du arbetar kanske även din arbetsgivare kan bekosta en behandling.