Akrylamid finns i kaffe

Nytt cancerlarm – kan vara farligare än chips

HÄLSA

Kaffe innehåller betydande mängder av det cancerframkallande ämnet akrylamid.

Det räcker att du dricker sex till sju koppar om dagen för att fördubbla intaget av giftet.

För många svenskar kan kaffe därmed vara betydligt farligare än chips och pommes frites.

Foto: ville myllynen
forskarlarm Efter larmet om akrylamid i chips – nu bekräftar forskare att även kaffe innehåller betydande mängder akrylamid. den som dricker sex till sju koppar om dagen får i sig i genomsnitt dubbelt så mycket akrylamid som en person som inte dricker kaffe alls.

Studien, som gjorts vid Livsmedelsverkets forskningsenhet, visar att en person som dricker mellan sex och sju koppar kaffe om dagen fördubblar det genomsnittliga intaget av akrylamid i kroppen.

Tidigare utländska studier har visat att kaffet då innehöll runt 20 mikrogram per liter färdig dryck. Resultatet bekräftas av svenska Livsmedelsverket, skriver Upsala Nya Tidning, UNT.

– Det innebär att kaffet står för en avsevärd del av akrylamidintaget, säger Karl-Erik Hellenäs, kemist vid Livsmedelsverket till tidningen.

Preliminär studie

Hittills har myndigheten bara gjort begränsade studier och resultaten är därför preliminära. Analysmetoden håller just nu på att utvecklas.

Forskarna vet i dag inte på vilket sätt och i vilken utsträckning rostningen av kaffet påverkar mängden akrylamid.

Livsmedelsverket har tidigare beräknat det genomsnittliga intaget av akrylamid till 24 mikrogram per dag och person – men då har man inte räknat med kaffe.

För en storkonsument av chips, en som äter 100 gram per dag, är intaget av akrylamid 136 mikrogram. Pommes frites-älskaren får, enligt samma beräkningsmodell, i sig 116 mikrogram akrylamid per dag.

Medelintaget av potatischips är förstås lägre.

Rejäla mängder

Livsmedelsverket har räknat ut att chips i snitt ger 3,9 mikrogram akrylamid per dag och att pommes frites står för 6,4 mikrogram per dag – i snitt.

Det betyder att den som dricker stora mängder kaffe riskerar att få i sig betydande doser akrylamid – även om man avstår från chips och pommes frites.

Larmet om att det cancerframkallande giftet akrylamid finns i vanlig mat kom från svenska forskare i våras. Sedan dess har en intensiv forskning pågått för att lösa gåtan hur giftet bildas i maten.

De senaste resultaten visar att giftet bildas när aminosyran asparagin och glukos hettas upp. Både asparagin och glukos finns naturligt i till exempel potatis.

Livsmedel där akrylamid spårats:

Petter Ovander

ARTIKELN HANDLAR OM