Ärret blev stort som ett körsbär

Evas öra svällde upp sedan hon piercat sig

1 av 2 | Foto: Lotte Fernvall
visar inte örat Eva Myrdahl vill inte sätta upp håret eftersom ärrbildningarna bakom örat syns bakifrån. "Hur fräscht är det med stora bumlingar bakom örat?"
HÄLSA

Ärrbildning är ett större problem vid piercing än infektioner.

Det anser plastikkirurgen Jan-Erik Axelsson vid Universitetssjukhuset i Örebro, där patienter med komplikationer efter att ha gjort hål i huden blir allt fler.

Hypertrofiskt ärr brukar det kallas när huden läker till ett tjockt och svulstigt ärr.

Men i värsta fall kan ärret utvecklas till en så kallad keloid - en överdrivet kraftig, böldliknande tillväxt som kan fortsätta växa under flera år.

- Det kan se helt groteskt ut och få ett slags blomkålsform. Den största keloiden jag sett till följd av piercing var stor som en jordgubbe, säger Jan-Erik Axelsson.

Vissa områden på kroppen är särskilt utsatta. Det gäller framför allt överläppen, bröstkorgen, skulderpartiet och öronen.

Örat buktade ut

- Men vissa människor är keloidbildare och då kan man få det överallt på kroppen, säger Agneta Troilius, laserkirurg och överläkare på hudkliniken på Universitetssjukhuset i Malmö.

Eva Myrdahl i Stockholm är en av de drabbade. Keloiderna som utvecklades efter att hon piercade örat för tio år sedan har nu växt sig så stora att örat börjar bukta ut.

- Det gör inte ont, men det sticker och spänner. Och det är obehagligt att den bara blir större och större, säger hon.

Den första keloiden började utvecklas först fyra år efter piercingen. Läkarna avlägsnade den genom att spruta in kortison, men efter två år kom nya keloider på samma ställe. Nu har hon två keloider, varav den ena är stor som ett körsbär.

Risken med kortisonbehandling är att huden kan bli papperstunn. En operation innebär ofta att problemet förvärras eftersom ärrvävnaden då blir ännu större.

"Jäkla onödigt"

Enligt Agneta Troilius är den bästa behandlingen en blandning av kortison och ett milt cellgift som injiceras i keloiden vid upprepade tillfällen.

Eva Myrdahl tänker göra ett nytt försök att ta bort keloiderna, och hon ångrar att hon piercade sig.

- Det var så jäkla onödigt. Men jag har i alla fall fått min dotter att inte vilja ta hål i öronen.

Tänk på innan du piercar dig:

Malin Eriksson