Minibatterierna kan bli dödsfälla

Äldre förväxlar dem med sina mediciner

1 av 2 | Foto: ULF HÖJER
LÄTT ATT TA MISTE "Med stela och darriga händer är det jättemarigt att få batteriet i hörapparaten rätt", säger Christine Sundman på Hörselskadades förening i Stockholm. Hon förstår att många äldre tappar batterier omkring sig. Råkar något sedan hamna där medicinen ligger är risken för förväxling stor.
HÄLSA

Dagens minibatterier förväxlas lätt med tabletter och slinker ner i gapet utan att någon hinner reagera.

Fastnar de i halsen riskerar personen att bli förgiftad.

Förra året fick Giftinformationscentralen i Stockholm över 100 samtal med frågor om svalda batterier.

Ofta handlar det om äldre som förväxlat batterierna till sin hörapparat med sina mediciner eller barn som tror det är godis. Det händer också att småbarn pillar in dem i näsa eller öron.

Fastnar på vägen

- Apparaterna och därmed batterierna blir bara mindre och mindre, vilket ökar risken för misstag. Ibland märker man inte ens att man svalt ett, säger överläkare Mark Personne på Giftinformationscentralen som tar upp problemet i Läkartidningen.

I de allra flesta fall går batterierna rakt genom kroppen och kommer ut den naturliga vägen efter någon dag.

Men ibland fastnar de på vägen.

- Den drabbade kan då få ont och svårt att svälja. En del matvägrar eller kräks, säger han och menar att det måste tas på allvar.

Strömförande i kroppen

Sitter batteriet fast ska det tas bort fortast möjligt.

Annars kan batteriet avge elektricitet som sätter i gång en kemisk process och göra hål i strupen.

Det går snabbt. På bara några timmar kan batteriets hölje frätas sönder och bli strömförande. Det finns fall där det gått hål i strupen bara sex timmar efter att batteriet svaldes. Ett livshotande tillstånd som hittills skördat två dödsoffer.

- Även med näsa och öron måste man agera snabbt eftersom batteriet kan fräta hål i näsvägg eller blodkärl på förvånansvärt kort tid. Jag har sett förfärliga fall, säger Mark Personne.

Batterier fastnade i kropparna

Caroline Hougner