Bantningspiller stoppat

Innehållar hormon som kan rubba hjärtats rytm

HÄLSA

Medlet Eat & Lose ger symtom som liknar giftstruma. Utöver viktminskningen kan bantaren drabbas av olika oönskade effekter som hjärtproblem och darrningar.

Nu stoppas det farliga medlet.

Det är företaget Maxi Elit som som har sålt medlet i Sverige. Företaget riskerar nu böter på 10 000 om de säljer medlet igen.

Det senaste sändningen med bantningspiller är belagt med försäljningsförbud till dess att företaget bevisat att bantningspillren inte innehåller några förbjudna substanser.

Symtomen liknar giftstruma

Det är sköldkörtelhormonet T3 som orsakar de svåra biverkningarna. Ämnet är amfetaminliknande och gör att kroppen går på högvarv. Det kan rubba hjärtats rytm, försvaga musklerna, ge koncentrationssvårigheter, orsaka irritation, feber, svettningar och diarré. Om doseringen är hög kan medlet på sikt bryta ned muskelvävnad och orsaka benskörhet.

- Sådana hormoner i bantningspreparat eller andra produkter som säljs som livsmedel innebär en klar hälsofara, säger Ulla Beckman Sundh till tidningen Råd och Rön.

Kvinnor fick hjärtklappning

Flera kvinnor i Västerås som använt pillret har drabbats av giftstrumasymtom som hjärtklappning och darrningar och blivit tvungna att åka till sjukhus för att få hjälp.

Medlet innehåller även koffein och dopingmedlet efedrin som är förbjudet i livsmedel. Om dessa kombineras, förvärras dopingmedlets effekt.

Om medlet:

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM