Kan man bli fri från kräkfobi?

HÄLSA

Jag har kräkfobi och går just nu på kognitiv beteendeterapi, som jag tycker fungerar bra.

Jag har gått dit cirka sex gånger och psykologen tycker att det går mycket bra.

Men jag känner mig osäker på om jag blir bättre. Men enligt psykologen är det ganska vanligt att man känner sig konstig och annorlunda under ""tillfrisknandet"".

Jag har haft problem i tio år, men inte förrän nu har jag sökt hjälp, så jag har ju anpassat mycket i mitt liv efter fobin. Kan det förstärka mina ”konstiga känslor”?

Svar: Du skriver i ditt brev att du tycker det fungerar bra men känner dig osäker på om du blir bättre. För att avgöra om man blivit bättre kan man på olika sätt utvärdera under tiden i behandling. I kognitiv beteendeterapi ställer man i början av behandlingen upp mål och delmål dit man vill nå och det kan vara ett sätt att gå igenom dessa för att se hur långt man har kommit. Man kan också se hur obehagliga olika situationer var före behandlingen och hur obehagliga de är i dag.

Det är klart att om man har undvikit en mängd situationer på grund av att man haft problemen under en längre tid kan det ju kännas konstigt att under behandlingen utsätta sig för dessa situationer och plötsligt upptäcka att man klarar många fler saker som man tidigare känt varit omöjliga.

Jag vill ha medicin mot min fobi

Jag skulle vilja prova något preparat mot social fobi. Vad tycker du man ska ta?

Jag skulle också vilja veta vart man ska vända sig för att få ett sådant preparat utskrivet.

Jag bor i Stockholm.

Svar: Det går inte svara på just vad du bör ha för medicin.

Detta avgör den läkare du besöker.

Du kan antingen gå till din psykiatriska öppenvårdsmottagning och få råd där, eller också kan du besöka en privatpraktiserande psykiatriker.

Du hittar adresser i telefonkatalogen, på de blå respektive Gula sidorna under läkare/psykiatriker.

Det finns flera preparat som fungerar vid social fobi. Det finns något som kallas SSRI- preparat som är en grupp antidepressiva mediciner. I denna grupp finns det flera preparat. Det låter på namnet som om de är till vid depression men medicinerna lämpar sig också väl vid olika ångestproblem.

För lättare besvär, som att stå framför publik, är betablockerare bra. Dem tar man vid det speciella tillfället och de hjälper till att minska hjärtklappningen så att man inte känner sig lika nervös.

ARTIKELN HANDLAR OM