Vin kan skydda mot demens

Ämne i rödvin minskar risken för alzheimers

HÄLSA

Personer som dricker ett glas vin då och då löper lägre risk att drabbas av demens och alzeimers, enligt en ny dansk studie. Forskare har upptäckt att de som dricker vin varje vecka eller månad halverar risken för demenssjukdomar.

– Det här betyder inte att folk ska börja dricka vin eller dricka mer än vanligt, säger Thomas Truelsen, en av forskarna bakom undersökningen, till BBC.

– Däremot är resultaten intressanta eftersom de betyder att vissa ämnen i vin kan reducera demensfallen. Om så är fallet kan vi kanske utveckla ett botemedel baserat på de här ämnena, säger han.

Forskarna tror att de välgörande ämnena tillhör gruppen flavonoider som förekommer i vin, vanligast i rött. Enligt andra undersökningar kan det vara just flavonoiderna som gör att vindrickare löper mindre risk att få hjärtinfarkt.

De danska forskarna kartlade 1709 personers dryckesvanor under 70-talet och testade dem tjugo år senare för demens. Personerna i undersökningen var då över 65 år gamla. 83 av dem hade drabbats av demens. De personer som drack vin varje vecka eller månad drabbades inte i samma utsträckning. På dem som drack vin varje dag märktes inte de goda effekterna och de som drack öl regelbundet löpte ökad risk.

Dieten har stor betydelse

Neurologen John Brust på Harlem Hospital Center i New York påstår att studien har svaga punkter eftersom ingen hänsyn togs till personernas matvanor.

– Forskning visar att vindrickare äter bättre än de som väljer öl och sprit. Det finns bevis för att dieten påverkar risken att drabbas av alzheimers, säger han.

Forskningsrapporten publicerades i Neurology, amerikanska neurologakademins vetenskapliga tidskrift.

Lotta Zachrisson