Naturmedel med röd solhatt kan vara farliga

Läkemedelsverket varnar för långvarig användning

HÄLSA

De populäraste förkylningsmedlen används allt för ofta.

Nu varnar Läkemedelsverket:

Medlen ska inte användas för att förebygga sjukdom – och aldrig längre än två veckor.

Vi har hela listan på produkterna du ska akta dig för.

Röd solhatt.

Läkemedelsverket skärper på måndagen rekommendationerna för de allra populäraste förkylningsmedlen. Medlen innehåller extrakt från blomman röd solhatt (Echinacea) och är godkända som ”traditionellt använt för lindring av symptom vid förkylning”.

Det är populära medel. Allt fler använder produkter som Echinova och Echinaguard. Och Läkemedelsverket – som talat med läkare och allmänhet – befarar nu att många använder dem i allt för stor utsträckning.

- Det verkar vara utbrett. Människor använder produkterna på ett sätt som vi inte godkänt dem för, säger Per Claeson, docent vid Läkemedelsverket, till aftonbladet.se.

Han berättar att det saknas dokumentation över effekterna vid långtidsanvändning. Däremot har vissa oroande rapporter kommit från Tyskland där användningen av röd solhatt är vanligare och det ofta ordineras av läkare.

Inte bra aktivera immunsystemet under lång tid

Där har man upptäckt negativa konsekvenser för människor med reumatism, tuberkulos, blodcancer och andra sjukdomar där kroppen angriper sig själv. Vilken effekt det har på friska människor vet man inte, men det är sannolikt inte bra.

- Problemet är att vi inte vet vilken påverkan det har på immunsystemet. Sannolikt är det inte bra att aktivera det under en lång tid, säger Per Claeson.

Därför anser Läkemedelsverket att man inte bör använda medlen i förebyggande syfte eller under en lång tid.

- En förkylning varar inte längre än 14 dagar. Gör den det krävs det annat, som läkarvård, säger Per Claeson.

Om man blir förkyld kan dock medlen med röd solhatt vara effektiva. Och behandlingen bör inledas redan vid de första symptomen.

Här är medlen som kan vara skadliga

Mattias Lundell