– Hur kan jag förhindra att drabbas av alzheimers?

Läs chattet med professor Bengt Winblad från Huddinge Sjukhus

HÄLSA

Alzheimers sjukdom är en form av demens och drabbar 15 000 svenskar varje år. Sjukdomen innebär stort lidande både för den som insjuknar och för anhöriga.

Bengt Winblad, professor och specialist på alzheimer besvarade läsarnas frågor i en chatt.

Malin säger: Hur kan man göra för att upptäcka demens hos en anhörig eller sig själv så tidigt som möjligt?

Bengt Winblad säger: De tidiga symptomen är ett nedsatt minne. Man glömmer saken som möten, överenskommelser, namn och telefonnummer. Man kanske förlägger saker som nycklar, glösögonen, glömmer var man parketat bilen. Och ibland drar man sig tillbaka, blir ängslig och försiktig, tappar intresset. Och man kan se personlighetsförändringar också. Då är det viktigt med en utredning.

Magna säger: Hur tidigt kan man drabbas av alzheimers?

Bengt Winblad säger: De yngsta vi har sett är i 30-års åldern. Då har vi ofta en genetisk orsak. Sjukdomen nedärvs i släkten. Den vanliga åldern är 70 år och över.

Pekka säger: Jag undrar är det ngt man kan göra för att på ngt sätt förhindra sjukdomen? Göra olika aktiviteter, eller så?

Bengt Winblad säger: Man kan åtminstone fördröja debuten av sjukdomen. Detta genom att leva ett socialt aktivt liv med umgänge, idka sina intressen och hobbies och fritidsaktiviteter. Jag tror att alla typer av aktiviteter stimulerar hjärnans nervceller på samma sätt som fysisk aktivitet stimulerar muskelcellerna.

Lisbeth säger: Kan man se om man har alzheimers,via ngt prov?

Min mamma hade det och fick det i tidig ålder ca 50 och jag är intresserad av om det går att kontrollera

Bengt Winblad säger: Diagnosen sätts genom en klinisk bedömning av läkare. Enstaka undersökningar, prov ger stöd till diagnosen. Idag finns inget enskilt test för att sätta diagnos. Vi har god hjälp av hjärnavbildande metoder, prov på ryggmärgsvätska.

I.S. Romrinho säger: Är det på väg att tas fram ett riktigt botemedel mot alzheimers?

Bengt Winblad säger: Jag tror detta kommer att dröja ytterligare 10-15 år. Idag har vi bra läkemedel som lindrar symptomen, ex. Exelon, Aricept, Reminyl, Ebixa. Stora förhoppningar knyts till en eventuell vaccinering.

korsord säger: Hej kan korsordslösande hjälpa till? Varför drabbas fler kvinnor?

Bengt Winblad säger: Korsordslösning liksom andra fritidsaktiviteter är ett bra sätt att stimulera hjärnan. Risken hos kvinnor är större än hos män efter 75-års åldern. Detta beror möjligen på att den äldre kvinnan har tappat sina östrogenhormoner i samband med klimakteriet.

Andreas säger: Hej , min farfar fick alzeimers när han var 70 år vad är chansen att jag får det också ? ingen av hans syskon eller någon annan i släktet har fått det

Bengt Winblad säger: Den ökade risken finns knappast då detta är ett sporadiskt insjuknande hos din farfar.

vivi säger: Har en mamma som är svårt sjuk i denna demens sjukdom,

varför finns det inte lag på att i detta tillstånd skulle dom få en spruta för att avsluta sitt liv. Dom kan alldrig få mig att inse att detta är värdigt,man plågas av att se en anhörig plötsligt bli något man inte känner igen. Samtidigt jobbar jag extra på ett äldreboende i Sala och inser då att 95% är dementa och ska inte vårdas där dom ligger på helt fel ställen. Dom blir utsatta för våld och annan förnedring

Bengt Winblad säger: Detta är en mycket svår etisk fråga att kort besvara. Jag förstår naturligtvis vad du utrycker, en förtvivlan över din mammas tillstånd. Det kan dock vara så att din mamma i nuvarande situation inte upplever samma negativa känslor. Vi vet fortfarande lite om den gravt dementas egna upplevelser. Mer forskning behövs. Aktiv dödshjälp förekommer inte i Sverige.

Andreas säger: Tror du att man kan bota alzeimers om 20 år ?

Bengt Winblad säger: Ja, förhoppningsvis. Störst förhoppningar sätts till vaccinering. Försöken har dock stoppats pga grava biverkningar och man har återgått till mer laborativ grundforskning.

Lovisa säger: Finns det någon forskning om Alzimer?

Bengt Winblad säger: Ja, forskningen har intesifierats under senaste åren. Vi ordande en internationell konress i Stockholm i somras med nära 4000 deltagare. Svensk forskning befinner sig i frontlinjen rörande diagnostik och behandling.

Marita Cremascoli säger: Hej Professor Winblad

Vet man vad den dramatiska ökningen de senaste åren beror på? Eller är det kanske bara bättre diagnos-möjligheter?

Bengt Winblad säger: Jag instämmer i att förbättrad diagnostik leder till en tidigare diagnos. Det ökade antalet dementa beror till största delen på att det blir så många fler äldre i vårt samhälle. Demenssjukdomen är starkt åldersrelaterad.

Torbjörn Båth säger: Jag har hört att företagsledare är underdimensionerade när det gäller antalet fall av alzheimers. Stämmer det och i så fall, varför?

Bengt Winblad säger: Jag känner inte till att företagsledare skulle vara mindre drabbade. Hög utbildning, ett rikt socialt nätverk och ett aktivt liv har visat sig i epidemologiska studier reslutera i ett senare insjuknande.

Torbjörn Båth säger: Kan man som företagare gå in och stötta forskningen av alzheimers? Finns det någon fond eller liknande?

Bengt Winblad säger: Tag direktkontakt med mig så ska jag förmedla olika möjligheter. Mejladress: [email protected]

Hejdå. Ledsen att jag måste gå och föreläsa. Tack för alla frågor. Jag vet att det är många jag inte har hunnit svara på och ni kan nå mig på min mejl.