Danmark totalförbjuder bantningspillret Letigen

HÄLSA

Den danska Laegermiddelstyrelsen har förbjudit försäljningen av det receptbelagda bantningspreparatet Letigen som innehåller koffein och efedrin. Landets apotek skulle under torsdagen få order om att ta bort preparatet från hyllorna. Styrelsen följer därmed en rekommendation från den egna registernämnden.

Företaget Nycomed som säljer medlet måste nu kunna dokumentera att det inte finns ett samband mellan medlet och de biverkningar som inrapporterats. Dessutom ska de dokumentera att medlet verkligen har en bantningseffekt.

Letigen påstås ge allvarliga biverkningar som hjärnblödning och blodpropp. Det har rapporterats om dödsfall, men inget klart samband med Letigen har påvisats.

Det svenska livsmedelsverket har tidigare varnat för Letigen, som i säljs i Sverige men som här ofta kallas Helsingörpillret och kan fås på danskt recept. På svenska webbplatser som propagerar för eller diskuterar bantningsmedel ses många insändare med frågor om hur man ska få tag i medlet i Sverige.

I Sverige förekommer ett liknande medel kallat Lepigen som sägs ha samma effekt men också samma ämnesinnehåll, dock gjort ''på naturlig väg''.

Jan Winter/TT

ARTIKELN HANDLAR OM