Vaccin mot herpes kan bli verklighet

Ny studie: Skyddar tre av fyra kvinnor mot könsherpes

HÄLSA

Ett vaccin mot den kroniska smittan könsherpes kan bli verklighet, enligt amerikanska forskare – åtminstone för kvinnor.

Dr Lawrence R. Stanberry på University of Technical Medical Branch och hans kollegor upptäckte att tre av fyra kvinnor som var helt osmittade innan skyddades mot HSV-2, den typ av herpesvirus som ligger bakom könsherpes. Bland de kvinnor som redan var smittade av HSV-1, den typ som oftast orsakar munherpes, var effekten inte lika tydlig.

”Alla kvinnor borde få vaccinet”

Även om vaccinet bara fungerar på kvinnor kan effekten bli stor. Ju färre personer som bär på viruset, desto färre blir smittade. Det kan fungera särskilt bra för att skydda nyfödda från att bli smittade av sina mammor.

– Det faktum att vi kan skydda en halva av befolkningen är verkligen en viktig upptäckt. Och en dag kanske det är möjligt att vi kan göra ett bättre vaccin, säger Stanberry till Reuters.

Om vaccinet håller i testerna tycker forskaren att alla kvinnor borde ta det innan de blir sexuellt aktiva.

Kvinnor har starkare immunförsvar

Vaccinet testades på 847 personer som var osmittade och 1867 som bar på HSV-1. Alla deltagarna hade regelbundet sexuellt umgänge med en person som hade könsherpes. En del av de partner som var smittade fick ta mediciner för att minska virusnivån i blodet. Enligt New England Journal of Medicine, där rapporten publicerades, skyddade vaccinet 38 procent av personerna i undersökningen när medicinen togs av partnern. Tittade man enbart på kvinnorna var siffran 73 procent. I de fall partnern inte tog medicinen skyddades fyra av tio kvinnor.

Anledningen till att kvinnor smittades i mindre utsträckning kan vara att vaccinet verkar bättre i de membran där kvinnor smittas. Män får ofta viruset genom sprickor i huden på könsorganet och vaccinet kan vara mindre effektivt på de ställena. Kvinnor kan också ha en förmåga att bygga en starkare typ av immunförsvar som skyddar dem mot viruset.

Lotta Zachrisson