Piercade bröstvårtorna – började producera mjölk

HÄLSA

En ung kvinna som piercade sig i båda bröstvårtorna började producera mjölk trots att hon inte var gravid. Läkare påstår att ringarna kan vara orsaken.

Foto: Niclas Hammarström
Piercingen kan öka nivåerna av hormonet prolactin som i sin tur sätter i gång mjölkproduktionen.

En 20-årig kvinna började producera bröstmjölk ungefär fem veckor efter att hon piercat sig i båda bröstvårtorna. Hon varken ammade eller var gravid vid tillfället, avslöjar en rapport som publicerades nyligen.

Dr Geoffrey Modest, medicinskt ansvarig på Upham’s Corner Health Center i Massachusetts och en av författarna bakom rapporten om händelsen, misstänker att ringarna och infektionen kvinnan fick efter piercingen stimulerade till den plötslig ökningen av prolactinnivåerna. Prolactin är ett hormon som produceras i hypofysen och sätter i gång mjölkproduktionen vid en graviditet.

– När en patient har så höga nivåer av prolactin som den här kvinnan utan att vara med barn betyder det oftast att det finns en tumör i hypofysen, säger Modest.

– Det här var så ovanligt att jag var tvungen att kontrollera att hon inte hade någon tumör. När hon tog ut ringarna sjönk nivåerna, säger han.

”Har aldrig sett något liknande”

Prolactinnivåerna kan också bli höga av vissa mediciner, eller så indikerar de att en kvinna är infertil.

Modest säger till Reuters Health att han aldrig har sett något liknande och att ingen litteratur på området ger exempel med så höga nivåer. Han säger att det skulle vara intressant att studera en grupp män och kvinnor med piercade bröstvårtor för att se om de har höga nivåer prolactin.

Dr John Russel på Abington Memorial Hospital kommenterar rapporten. Enligt honom är komplikationer, utöver infektioner och svårigheter när ett smycke ska tas bort, få.

– Det är infektioner man ska oroa sig mest för vid en piercing, säger han.

Han säger att det är möjligt att fler läcker mjölk vid piercing i bröstvårtorna än vad som rapporteras, men att kvinnor i regel är bättre på att anmäla sådant än män.

– Om någon med piercad bröstvårta är orolig borde de låta en läkare undersöka prolactinnivåerna, säger han.

Tidigare artiklar om piercing

Lotta Zachrisson