Så vill läkarna bota sjukaste patienten – vården

HÄLSA

Först i läkarnas kö står en mycket sjuk patient – sjukvården.

Att något är fel är nog alla överens om. Långa köer, sönderstressade läkare som knappt hinner säga hej, och alla dessa felbehandlingar.

Men vad kan läkarna göra?

Gunilla Bolinder – överläkare och general för hela läkarstämman.

Foto: Tommy Mardell
Gunilla Bolinder.

– En hel del. Som experter på diagnos och behandling borde vi kunna rehabilitera även denna patient eller åtminstone ge förslag på vad som bör göras.

”Patienterna kräver mer”

Hur lyder diagnosen?

– Precis som flertalet av dagens patienter, handlar det om en multipatient med många olika krämpor. Sjukvården är ju en spegel av samhället. Vi kan så mycket, vill så mycket men hinner bara inte. Då växer köerna.

Men det finns ju fler läkare än någonsin!?

– Ja, men patienterna är kunnigare och kräver mer. Dessutom lever folk längre och drabbas med åldern av en massa sjukdomar som vi ska ta hand om utan att ta mer tid i anspråk, säger Gunilla Bolinder.

– Allt ska sedan dokumenteras ytterst noggrant. I stället för en journalsida skrivs i dag uppåt tjugo sidor inför den enklaste operation. Det går helt enkelt inte ihop.

”Har inget val”

Vill du börja kasta ut folk från vårdcentralerna då?

– Nej, men vi måste diskutera om sjukvården verkligen ska sköta allt.

– I dag tycks arbete eller sjukskrivning vara de enda två tillstånd som finns. Om det kommer en 35-årig tvåbarnsmor som bara inte orkar med längre känner sig många läkare pressade att sjukskriva henne trots att det inte är något medicinskt fel på henne. De har inget val. Ett reflekterande samtal är omöjligt på fjorton minuter.

Så bästa sättet är att sluta sjukskriva de utbrända?

– Vi kan i alla fall inte fortsätta att bekräfta det här spelet. Sjukskrivning är en jättedålig lösning. Politikerna måste se över andra alternativ. Kortare arbetsdag till exempel. Dessutom måste folk lära sig ta tag i sitt liv, i stället för att vältra över allt på samhället.

Finns det fler sätt att bota sjukvården?

– Ja, skrota byråkratin och inför nya organisationsmodeller där läkarna avlastas och lagarbetet prioriteras. Läkarna måste våga släppa ifrån sig arbetsuppgifter.

– Vi måste också få läkarna att stanna på sin egen arbetsplats. I dag får många både bättre schema och lön om de går till ett bemanningsföretag, säger Gunilla Bolinder.

Så länge måste du vänta på ditt sjukhus – hela listan

Väntetid i veckor.

1: Operation av urininkontinens hos kvinnor.

2: Operation av höftleder.

3: Utprovning av hörapparat

Caroline Hougner