Bussas förbi vårdkön

Gävles kvinnopatienter skickas till Stockholm – slipper vänta i 40 veckor

Foto: Magnus Wennman
operation på löpande band Flera busslaster med inkontinenta kvinnor från Gävle har körts till Stockholm. På S:t Görans sjukhus opereras hela väntelistan bort på en vecka.
HÄLSA

På kvinnokliniken i Gävle har man tagit ett radikalt grepp för att korta sin operationskö.

Under en vecka har nästan alla på väntelistan bussats till Stockholm för operation.

Med på resan är deras läkare som ska lära sig tekniken.

– Hemma skulle de här kvinnorna få vänta uppemot ett år på en inkontinensoperation, säger klinikchefen Henning Thejls.

Busslast efter busslast har den senaste veckan rullat mot privatkliniken på S:t Görans sjukhus i Stockholm.

Här opereras kvinnorna på löpande band.

Av sin egen läkare.

Underläkare Joacim Örn har följt med från Gävle för att träna på den kirurgiska biten under handledning av den medicinske chefen i Stockholm.

Klart på en kvart

– Här får jag chansen att upprepa samma operation gång på gång och kan på så sätt få in tekniken och förfina den med en erfaren operatör vid min sida, säger han.

Operationen är tämligen enkel. Med hjälp av ett färdigt engångsinstrument förs ett band in som stöd åt urinröret. Bandet justeras och dras åt en aning. Med en van hand är allt över på en kvart, tjugo minuter.

Efteråt bjuds kvinnan på kaffe och en smörgås medan lokalbedövningen i underlivet släpper.

– Vilken service, skrattar en av kvinnorna på salen intill operationsrummet.

Hon är nyligen pensionerad och har haft bekymmer med skvättvis urinläckage i fyra år innan hon vände sig till läkarna i Gävle-Sandviken.

”Jobbigt med blöjor”

– Det är ju alltid ett bekymmer att gå med blöjor ? Egentligen skulle jag få vänta i sju månader på operation, men så ringde de och frågade om jag ville följa med hit, berättar hon.

Att Joacim Örn som inte är en färdigutbildad specialist utförde operationen ser hon som en fördel.

– Ibland kan det vara svårt att berätta om sånt här, då är det skönt att ha sin egen läkare, säger hon som liksom de övriga får åka hem nästa morgon.

Klinikchefen i Gävle-Sandviken är mer än nöjd. Situationen på kvinnokliniken har varit oerhört ansträngd de senaste åren sedan flera specialistläkare slutat, medan köerna bara byggts på.

”Nu betar vi av hela kön”

– Vi har helt enkelt inte hunnit ge nya läkare den utbildning som krävs för att de ska kunna operera på egen hand. Nu betar vi av hela kön, lär oss en ny arbetsmodell och Joacim blir fullärd, vilket ökar operationskapaciteten hemma, säger Henning Thejls och tror det räcker för att förhindra en ny kö.

Kostnaden för operationsresorna får landstinget snabbt igen i och med att de slipper betala tiotusentals kronor för alla de bindor och blöjor som annars skulle ha gått åt.

Finns det någon max-väntetid?

I dag startar årets Läkarstämma i Göteborg. Ett vetenskapligt möte som under tre dagar samlar en tredjedel av landets läkarkår. Årets tema är den akut sjuka vården. Och stämman inleds med en diskussion om hur läkarna ska bota en så svårt sjuk patient som – sjukvården. Ett av de största problemen är de långa köerna till operation. På många håll i landet måste patienter vänta i upp till flera år innan de får hjälp. En lösning finns i Gävle. Där botar man operationskön på kvinnokliniken – genom att bussa patienterna till Stockholm.

Caroline Hougner