Rödhåriga mer känsliga för smärta

1 av 2 | Foto: AP
Rödtopp 1: Nicole Kidman
HÄLSA

Rödhåriga är mer känsliga för smärta än blondiner och brunetter. Ny forskning visar att rödtoppar behöver 20 procent mer narkosmedel än andra, skriver Reuters.

- Rödhåriga känner mer smärta vid en given stimuli och behöver därför mer bedövningsmedel för att lindra smärta, säger dr Edwin Liem vid University of Louisville i Kentucky.

Ingen skillnad

Leif Tokics, överläkare på Huddinge sjukhus, har under sina 30 år som narkosläkare aldrig märkt av att en rödhårig skulle vara känsligare än någon annan.

- Nej, jag har aldrig upptäckt någon skillnad. Jag tycker att man ska ha undersökt något mycket grundligt innan man går ut med ett resultat. Folk kan lätt känna sig utpekade, även om det denna gång inte rör sig om någon etnisk grupp, säger Leif Tokics.

Genetisk avvikelse

Forskarna lät kvinnor mellan 19 och 40 år andas in narkosmedel. Samtidigt övervakade läkarna reflexer i deras armar och ben vid smärta. De rödhåriga behövde mer smärtstillande för att blockera sina reflexer jämfört med blondiner och brunetter.

Eftersom rött hår beror en speciell genetisk mutation, pekar upptäckten på att de rödhåriga även har avvikelser i sitt nervsystem. Fyndet ger också ledtrådar om hur smärtstillande medel fungerar i kroppen.

- Jag minns att det faktist gick att läsa något liknande i en studiebok jag hade när jag studerade till läkare. Där stod det att rödhårigare var känsligare vid uppvaknandet ur narkostillståndet, säger Leif Tokics.

Svårt att ge rätt dos

Dr Edwin Liem menar att de nya rönen hjälper de specialister som övervakar patienter under narkos.

Skillnaden mellan en effektiv dos och en dödlig är nämligen väldigt liten.

- Patienter kan vakna under operation om de ges för lite narkos och de kan få hjärtproblem om de ges för mycket, säger dr Edwin Liem.

Upptäckten presenterades av forskare på måndagen vid en konferens i Orlando för det amerikanska narkosläkaresällskapet.

”Jag tar alltid bedövning hos tandläkaren”

Lasse Anrell, journalist och rödhårig...

Foto: Robert Johansson

Karin Carlsson, Andreas Bjunér