Våga vara ärlig mot doktorn

HÄLSA

Du har väl inga ”hemligheter” för din läkare?

Att tala öppet och ärligt med din läkare kan göra dig friskare, visar nya studier.

Foto: Börje Thuresson
Skapa förtroende. Din läkare finns där för att hjälpa och det är bara du som kan berätta hur du egentligen mår.

– Diabetiker fick bättre blodsockervärden och ryggvärk läkte snabbare när patienterna fick berätta hur besvären påverkade deras vardagsliv, säger Bengt Mattsson, professor i allmänmedicin vid Göteborgs universitet.

Hur har du det? Vad betyder dina besvär för dig? Är det bättre eller sämre på helgerna? Det är exempel på enkla frågor som kan få igång en läkande dialog mellan patienten och läkaren, menar han.

– När samtalet även får ett psykosocialt innehåll och symptomen kopplas till vardagslivet har man sett att sjukdomar ibland läker bättre eller att symptomen tonar bort.

Det är viktigt att patienten själv är medveten om detta.

– När han eller hon berättar om sig själv och sina problem kan själva berättelsen vara en del i behandlingen, säger Bengt Mattsson.

Mental obalans sätter spår

Den ökade stressen i samhället och den starka kroppsfixeringen i dag bidrar till att många känner av krämpor mer än tidigare och kan tro att de är sjukare än de är, anser Bengt Mattsson.

– Är man i mental obalans sätter det spår i kroppen, till exempel. Vanliga besvär som magont, huvudvärk, tryck över bröstet och ryggvärk kan ha samband oro, spänningar och stress.

– Många vill ha den perfekta kroppen och perfekta hälsan. Men det finns inte. Krämpor kommer och går. Det värker, trycker, kniper. Mycket är en gråzon av symptom som är normala och som går över.

Man kan dock ta varje krämpa som tecken på allvarlig sjukdom. Är man spänd och stressad kan man få kvävningskänslor och tryck över bröstet, till exempel.

– Men det är inte fel på hjärtat. Syret räcker helt enkelt inte till. Det beror på att man glömmer att andas. Man märker det själv när spänningen släpper. Nu kan jag andas ut, säger man.

Dörrhandtagssyndromet

Det är ytterst sällan något farligt. Det mesta läker naturen själv. Det kan ofta räcka med att avvakta.

Men i bruset av krämpor gäller det att sortera ut vad som behöver undersökas närmare. Hälften av alla diagnoser som ställs först, visar sig senare vara något helt annat. Därför är det uppriktiga samtalet mellan läkare och patient viktigt, anser Bengt Mattsson.

– Man söker till exempel för orolig mage, ont i huvudet eller prickar på kroppen. Men man är egentligen mest bekymrad över något helt annat som man inte riktigt vågar ta upp med doktorn.

– Det kallas dörrhandtagssyndromet. Just när patienten står i dörren och ska gå, säger han kanske: Jo, när jag ändå är här så är det så att jag också har blod i avföringen. Då kan det vara något allvarligt som läkaren måste undersöka närmare.

5 råd för dig som vill få ut mer av läkarbesöket

Ann-Cathrine Björnör Carlsson