Soja kan orsaka migrän hos män

HÄLSA
Foto: Roger Lundsten
ORSAKAR MIGRÄN? En amerikansk man som åt stora mängder soja drabbades av migrän. Men att soja har ett direkt samband med migränen är inte bevisat.

Män som älskar det asiatiska köket bör kanske vara restriktiva med sojan. I USA fick en 57-årig man migrän när han ökade sitt intag av soja, i hopp om att hans prostata skulle må bättre.

När vi blir äldre avtar risken att drabbas av migrän och att få sitt första migränanfall som gammal är mycket sällsynt, enligt forskare vid Albany medical college i New York.

Mannen hade ökat sitt intag av soja till cirka 177 milligram under flera månader. Medan hans prostataproblem blev bättre började han drabbas av huvudvärk i samband med träning, som sedan övergick i migrän när han inte tränade.

När han minskade sojaintaget försvann migränen i tio månader, men han drabbades fortfarande av synstörningar. Sojaintaget minskades då till häften och synstörningarna försvann, liksom prostataproblemen.

Tidigare forskning har visat att östrogen som används i p-piller eller som hormontillskott efter klimakteriet kan förvärra eller lindra migrän, eller orsaka det för första gången. Men man har inte sett något samband mellan migrän och fytoöstrogener från växtriket. Många sojaprodukter innehåller rikligt med isoflavoner, de mest potenta av de vanligaste växtöstrogenerna.

Det finns flera tänkbara förklaringar till hur den växtbaserade östrogenen i soja kan framkalla migrän, men eftersom det bara är en enda mans erfarenheter som framställs så finns det inte bevis för att soja har samband med migrän.

Läs mer: www.migran.com

Petra Weiss