Sjuka skådisar gör dig tv-sjuk

HÄLSA

Passa dig för att titta för mycket på såpoperor, det kan vara ett hot mot din hälsa.

Ivriga såpafans tycks nämligen snappa upp mer än de tror av sina favoritskådisar - till exempel deras krämpor och livshotande sjukdomar.

En brittisk studie bland 200 läkare visade att många besökte sin doktor med så kallad "tv-sjuka" - en sjukdom som de trodde sig dela med en tv-skådis eller hade läst om.

Mer än 90 procent av läkarna uppgav att hälsoberättelser på tv påverkade patienterna och mediernas artiklar om olika hälsotillstånd hade en signifikant effekt på människors intresse för sin egen hälsa. Däremot hade bara en fjärdedel av patienterna rätt i sin självdiagnos. Två tredjedelar hade rätt ibland, och en tiondel hade aldrig rätt.

Ett exempel på "tv-sjuka" orsakade ett avsnitt av "Eastenders", den populäraste såpan i Storbritannien, där en av karaktärerna fick hjärntumör.

Brittiska såpaälskare började genast att känna efter om deras huvudvärk var vanlig värk eller kanske något värre och sökte därför läkarvård.

Men de medicinska experterna tycker inte att tv-sjuka enbart är negativt. Tvärtom är det bra att folk börjar bry sig mer om sin hälsa.