– Viktväktarna skapar ätstörningar

Kritikerna: De tar emot folk som är normalviktiga

HÄLSA

Viktväktarna anklagas för att vara ett oseriöst företag.

För att tjäna pengar tar de emot smala personer som inte alls behöver gå ner i vikt, menar kritikerna.

– Jag har sett hur Viktväktarna fungerat som inkörsport för ätstörningar, säger Madeleine Mesterton på Anorexi/Bulimi-Kontakt.

Viktväktarna borde inte ta in unga och normalviktiga.

Det anser företrädare för både överviktiga och personer med ätstörningar, skriver Göteborgsposten, GP.

Att företagets gå ner i vikt-program bygger på korrekt information är de flesta bedömare överens om.

Men det finns även problem.

– Viktväktarna är ett affärsdrivande företag. Idag tar de in folk som inte alls behöver gå ner i vikt, säger Bo Mårtensson, ordförande i Överviktigas riksförbund.

För att gå med i Viktväktarna måste du ha ett BMI på minst 20 plus tre kilo. Den som är 170 centimeter lång ska alltså väga 61 kilo, vilket inte alls är övervikt, menar Bo Mårtensson.

Guldstjärnor farliga

Kritiken riktas från fler håll. Även Madeleine Mesterton, ordförande i föreningen Anorexi/Bulimi-Kontakt, vill att Viktväktarna ska ta större ansvar. Enligt henne borde de inte ta in någon under 20 år och inte heller personer som haft en ätstörning.

Att belönas med guldstjärnor när man gått ner i vikt kan vara förödande för de i riskzonen.

– Jag har genom åren träffat på så många där metoden fungerat som en inkörsport till ätstörningar, säger Madeleine Mesterton.

Tar inte åt sig

På Viktväktarna har man inga planer på att ändra sin intagning. Att man är myndig och inte väger mindre än nedre gränsen räcker, menar vd Helen Lindgren.

– Det vi lär ut är sunda och långsiktiga kostvanor. Det kan även normalviktiga vilja lära sig, och vi tänker inte säga nej till dem, säger hon till GP.

Hanna Blanksvärd