Hård kritik mot Viktväktarna

”För unga kan det vara en inkörsport till ätstörningar”

HÄLSA

Viktväktarna kan vara farligt för unga människor.

De tror att de är tjocka - och blir peppade att banta på kurserna.

- Viktväktarna kan vara en inkörsport till ätstörningar, säger Gisela van der Ster, dietist.

Gisela van der Ster.

Omkring 160 000 personer i Sverige börjar på Viktväktarna varje år. Men kritikerna menar att många av dem inte borde släppas in på kurserna. Orsak: de är för unga och inte överviktiga.

- Viktväktarna är enbart en affärsdrivande verksamhet, säger Gisela van der Ster, dietist för personer med ätstörningar och styrelseledamot i föreningen Anorexi/Bulimi-Kontakt.

Blir fixerade vid vikt

Hon anser att Viktväktarna för vissa personer har fungerat som inkörsport till ätstörningar. Många blir fixerade vid att väga maten. För en del blir det övermäktigt att stå emot viss mat och de börjar hetsäta.

I sitt arbete träffar Gisela van der Ster personer med mycket liten övervikt som går hos Viktväktarna.

- Det är fel eftersom det är en så pass allvarlig sak. Det borde vara förbehållet dem som har en rejäl övervikt, säger hon.

Bo Mårtensson, ordförande i Överviktigas riksförbund, anser att Viktväktarna tar in personer som inte alls behöver gå ner i vikt. Resultatet blir att de går upp efteråt, eftersom kroppen sänker sin ämnesomsättning under bantningen.

- De skapar fler tjockisar än de hjälper, säger Bo Mårtensson.

"Vi måste hjälpas åt"

Men Viktväktarnas vd, Helen Lindgren, förstår inte kritiken. Hon anser att många ungdomar har dåliga kunskaper om kost och att de behöver lära sig hur man äter rätt.

- Övervikt är ett stort problem och vi måste hjälpas åt, säger Helen Lindgren. Hon betonar att snittåldern bland deras deltagare är 38 år. Om personalen märker att det inte står rätt till med någon ska de kontakta en dietist.

- Många människor tar ett större ansvar för sin hälsa i dag. Man går inte ner i vikt för att man vill vara spinkig och smal utan för att man vill vara rädd om sig, säger Helen Lindgren.

160 000 är med i Viktväktarna

3 800 kvinnor är anorektiker

Heléne Almqvist

ARTIKELN HANDLAR OM