Hjälp, det är vardag igen!

HÄLSA

Ledigt, god mat, tid för familj och vänner, inga plikter.

Och plötsligt: dags för jobbet igen. För en del är det rena pinan att komma tillbaka till vardagen.

Foto: MAGNUS SANDBERG
GLADA JULEN SLUT Tillbaka på jobbet igen efter en lång ledighet - för många blir det ett chockartat uppvaknande i vardagen. De drabbas av depression eller ångest och börjar ifrågasätta sin tillvaro.

Den som tog ledigt alla mellandagar kunde få ihop en julledighet på hela 17 dagar.

Då kan det vara svårt att ställa väckarklockan och få fasta rutiner igen. Vardagens alla måsten blir en plåga.

– Det kan bero på vårt höga arbetstempo. I stället för att ha det lite lagom hela året så jobbar vi för mycket i vardagen, och på helgerna blir vanorna så annorlunda att det blir svårt att komma in i jobbet igen, säger Lena Mangell, psykolog och karriärcoach.

Hon tror att många hinner tänka efter under ledigheten och kanske börjar omvärdera sina liv.

– Man kanske upptäcker hur kul det är att vara med familjen och börjar fundera på hur man mår, hur man trivs på jobbet och med sina relationer.

Lena Mangell ger rådet att fundera över sin livssituation oftare, någon gång i kvartalet, och försöka förändra det som känns fel. Hon tror att känslan efter helgerna till stor del beror på hur man trivs på jobbet, om det ger tillfredsställelse eller innebär övermäktiga krav.

– Många är också dåliga på att ta sig tid för sig själva i vardagen – särskilt kvinnor. Det gäller att unna sig det.

Evigt jullov – nej tack

Psykolog Per Naroskin tror att många faktiskt tycker att det är ganska skönt att gå till jobbet, träffa arbetskamrater och få lite rutiner igen.

– Det finns en attityd att man ska säga att det är tråkigt att jobba. Men de flesta av oss skulle dö om jullovet varade en evighet.

Han har några tips för att göra vardagen lite roligare och behålla helgkänslan:

Håll styrfart

– Inför ”undantagstillstånd” ibland. Gå ut och ät, strunta i hushållssysslorna, hyr en bra film i stället för att slentriantitta på tv, gör en god efterrätt, var uppe lite längre. Sortera inte bara in det roliga till helgerna. Och se till att hålla lagom styrfart på livet, utan att stressa.

Men den som verkligen tycker att det känns hemskt att komma tillbaka till arbetet bör lyssna till sin inre röst och försöka förändra sitt liv på sikt.

Cecilia Gustavsson