Katrin, 43: Ryggkursen på nätet blev en positiv kick för mig

HÄLSA

Hon förlyfte sig på en tung patient - och fick svår ryggvärk som varat i 15 år.

I dag har Katrin Lundstedt-Enkel, 43, lärt sig att inte låta värken dominera livet – tack vare behandling på internet.

Foto: Lina Olsson
KOPPLAR BORT SMÄRTAN. Katrin Lundstedt-Enkel har lärt sig hantera sina ryggsmärtor med positiva tankar och genom att ta pauser, röra på sig och stretcha.

– Ryggkursen på nätet blev en positiv kick. Jag har blivit gladare och fått bättre humör. Jag har nu strategier som hjälper mig koppla bort smärtan, säger hon.

Katrin Lundstedt-Enkel har deltagit i studien om internetbehandling vid kronisk ryggvärk på Uppsala universitet. Hon är ekotoxikolog och skriver nu på en avhandling om miljögifter i Östersjön.

För 15 år sedan arbetade hon på natten som sjukvårdsbiträde.

– Jag skulle lyfta en patient som var stor och tung. Jag fick då en skada i en led i bäckenet vid korsryggen. Det blev ett glapp i leden som nu är överrörlig och som värker mest hela tiden, berättar hon.

Katrin gick sjukskriven på grund av ryggvärken i två år. Läkarna gav henne enbart värkmediciner.

Tog chansen direkt

Katrin prövade olika behandlingar utanför sjukvården. Hon fick akupunktur, värmebehandling, var hos naprapat, fick sjukgymnastik, gick på ryggympa och på ryggskola.

Men ingenting hjälpte.

– Jag tog chansen direkt när jag såg att man sökte personer till internetstudien, berättar hon.

Hon genomförde de sex olika veckoprogrammen och fick back up via e-mail från terapeuten som manade på och upp-muntrade henne. Det viktiga var dock att kunna hjälpa sig själv med programmet, tycker hon.

Vad har du lärt dig framför allt?

– Att förändra mitt sätt att tänka och använda strategier att hantera smärtan. Jag har lärt mig och tvingat mig att se bortom mig själv och min värk och i stället låta allt positivt jag har i livet vara i centrum. Det har hjälpt mig mycket.

Ann-Cathrine Björnör Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM