Allt känns bara jobbigt

HÄLSA

Vad gör man när man känner att allt är jobbigt? Jag kan inte slappna av och har ständig huvudvärk som följd av detta. Har dessutom extrema humörsvängningar som gör att jag kan vakna förbannad, med domningar i ansiktet och ibland får jag klåda över hela krop-pen.

Jag är nervös, orolig och får ibland svårt att andas. Jag är arbetslös och det stressar mig nåt enormt att ständigt prova på nya saker: praktik, åtgärder, nytt folk att lära känna och sedan ska man sluta och komma på något nytt.

Jag vet att jag behöver hjälp. Jag känner att jag behöver lugn och ro, men jag får aldrig det.

Vart ska jag vända mig? Vår ekonomi tål inga större utlägg, finns det hjälp på vårdcentralen? Det känns ofta som att läkaren där inte har tid att lyssna.

Svar: Man kan luras att tro att man bara kan ha stressproblem om man har för mycket att göra på sitt arbete. Så är det absolut inte.

Stress handlar i stället om att vara i en massa situationer som man inte tycker sig ha kontroll på.

Man upplever att hur man än försöker så kan man inte ändra på något. Och ju mer saker man känner sig stressad för, desto svårare blir det att hitta utvägar.

Du behöver hjälp, vilket du också säger själv. Du bör ta kontakt med din psykiatriska öppenvårdsmottagning. De kan kartlägga och se vilken hjälp du kan behöva. Du behöver kanske ta prover för att kontrollera din hälsa, eventuellt behöver du någon medicinering för att minska din oro samt kontakt med en psykolog som kan hjälpa dig att ändra ditt sätt att tänka och bete dig i jobbiga situationer.