Spreja näsan och slipp riklig mens

Nytt medel räddningen för kvinnor med kraftig blödning

HÄLSA

Var tionde svensk kvinna lider svårt av riklig mens.

Nu finns ny hjälp - i form av nässprej.

Det nya medlet lurar kroppen så att blödningarna minskar.

Foto: ÅSA SJÖSTRÖM
Lurar kroppen. Nässprejet ska lura kroppen till ett konstgjort klimakterium, där blödningarna minskas eller helt upphör.

Att ha onormalt riklig mens gör att många kvinnor blir trötta, hängiga och får svårt att hålla sina blodvärden. Att blöda rikligt är också obehagligt och kör humöret i botten.

Vid avdelningen för obstetrik och gynekologi vid Lunds universitetssjukhus har nu en ny metod framgångsrikt provats på ett hundratal kvinnor. Metoden går ut på att lura kroppen till ett konstgjort klimakterium, där blödningarna minskas eller helt upphör.

Blödningarna minskar

Detta görs genom att ett ämne som kallas GnRH-analog tillförs som nässprej under två till tre veckor i månaden. Med hjälp av GnRH-analogen bromsas hypofysens signaler till äggstockarna och därmed minskas i sin tur blödningarna.

De kan också fås att helt upphöra.

GnRH-analogen kan användas av kvinnor i alla åldrar, unga kvinnor får tillbaka mensen och kan bli gravida när behandlingen upphör.

Försöker hitta en bra nivå

- Idealet är att hitta en normal mensnivå. Att gå ner till noll betyder att kvinnan i stället får klimakteriebesvär, och det är ju inte önskvärt, säger professor Göran Samsioe som lett studien i Lund.

När problem med riklig mens ska behandlas provar man alltid andra metoder först. För kvinnor som är i 45-årsåldern är det dock inte sällan man misslyckas.

- Många kvinnor kan till exempel inte använda spiral, då har den nya metoden visat sig fungera på ett suveränt sätt, säger Göran Samsoie.

Nackdelen med GnRH-analog är att den är förhållandevis dyr. En 60 dagars behandling kostar 1 385 kronor.

VAD ÄR riklig mens?

Chatarina Sayah