Jag är så rädd att förlora

HÄLSA

Jag spelar schack i en klubb. Inför varje match får jag panikkänslor och tar det på alldeles för blodigt allvar. Jag är övertygad om att jag kommer att förlora. Jag känner en stark ångest då jag ska börja spela. Jag darrar så mycket att jag knappt kan flytta pjäserna på brädet.

Svar: Det du beskriver är en typ av social fobi som ofta kallas rampfeber. Man kan uppleva en sån press inför ett framförande att rädslan tar över och man är övertygad om att man kommer att prestera dåligt. Tankarna drar iväg så de blir rent katastrofala: "Jag måste klara det här men det gör jag inte, jag kommer att förlora, det är ingen idé att jag fortsätter för jag kommer att misslyckas." Med dessa tankar så blir man mer koncentrerad på vad man inte ska klara än på vad man ska göra. Kroppen uppfattar att det finns ett hot och man spänner sig. Men vad finns det för fakta i dina tankar? Är det du tänker sanning?

Det bästa är om du bokar en tid hos en kognitiv beteendeterapeut. Där kan ni gå igenom situationen och hur du kan ändra ditt sätt att tänka och bete dig.