– Tranbärsjuice fick mig frisk

HÄLSA

Therese Lundqvist har haft urinvägsinfektioner varannan månad sedan tonåren.

Men när en kallskänka på jobbet tipsade om tranbärsjucie försvann den svidande plågan.

Foto: Mikael Wallerstedt
Läkande dryck. Efter år av ständiga problem hittade Therese Lundqvist lösningen: tranbärsjuice.

När Therese Lundqvist, 25, var 12 år drabbades hon av sin första urinvägsinfektion. Under hela högstadietiden hade hon täta och plågsamma infektioner.

– Jag hade en ny urinvägsinfektion varannan månad. Det var jättejobbigt och besvärligt.

Symptomen var sveda och ständiga toalettbesök. Någon gång fick Therese en molande värk i ryggslutet och ont i sina njurar. Ibland var det värre och andra gånger kändes infektionerna mindre.

– Jag tror att jag hade bakterierna hela tiden. Jag sprang ofta hos doktorn och åt otroligt många antibiotikakurer, berättar hon.

När Therese fick ett jobb på en restaurang drabbades hon gång efter annan av en ny infektion. En av Thereses jobbarkompisar tog hennes problem på allvar.

– Det var en kallskänka av det äldre gardet som visste, fråga mig inte varför, hur man botar urinvägsinfektioner. Med tranbärsjuice.

Varje morgon när Therese kom till jobbet stod ett glas av den lite bittra drycken på bordet. Till en början var Therese skeptisk.

– Men ganska snart försvann mina infektioner. Nu inser jag att det faktiskt har hjälpt mig.

Det största beviset är att Therese inte har haft en enda urinvägsinfektion sedan 1999 då hon testade juicekuren första gången. Nu äter hon kapslar med tranbär de gånger hon känner att en infektion är på gång. Några biverkningar har hon inte känt av.

– Nej, faktiskt inte. Men det är klart, jag är inte jättesugen på drinken vodkacranberry längre, säger Therese Lindqvist med ett skratt.

Läkaren: Det är viktigt att ha en klar diagnos

Malin Byström