Tvätta snällt och slipp infektioner

HÄLSA

Övriga kroppen må vara lättskött.

Men hur tvättar man sig där nere?

Och med vad?

Hälsa har svaret.

Foto: Börje Thuresson
Begränsa tvättande av underlivet till en gång om dagen, max. Överdrivet tvättande gör mer skada än nytta.

Hör du till dem som står i duschen och tvålar in dig minutiöst morgon och kväll för att känna dig fräsch?

Det är säkert bra – för alla delar av kroppen utom underlivet, vill säga. De flesta gynekologer är i dag överens om att överdrivet tvättande mellan benen gör mer skada än nytta. Håll det till en gång om dagen, max, råder Eva Rylander, gynekolog vid Danderyds sjukhus.

– Är du frisk och sund kan du använda tvål, men välj rätt sort. Sura eller parfymerade tvålar ställer lätt till problem genom att rubba pH-balansen. Använd hellre barntvål eller Aco tvålkräm.

Om du tycker att du luktar illa och har klåda eller flytningar ska du inte börja tvätta dig som en galning. Bättre är det då att låta bli att tvåla in sig över huvud taget.

– Mitt råd är att söka hjälp hos gynekolog. Om du använder tvål ger det motsatt effekt och rubbar balansen i slidan, vilket gör att fel bakterier får fäste, säger Eva Rylander.

Vad kan hända om man misssköter sin underlivshygien?

– Det vanligaste problemet är svamp, som har ökat lavinartat de senaste åren. Däremot blir det inga infektioner på äggstockar och livmoder. Det kan bara ske genom sexuellt överförbara sjukdomar, som klamydia.

Varför är underlivet så känsligt?

– Det beror på att vävnaden mellan blygdläpparna ursprungligen har utvecklats från speciella celler, olika de flesta andra i kroppen. Området är därför inte lika motståndskraftigt mot infektioner. Naturen har gjort en miss där, helt enkelt, säger Eva Rylander.

3 myter om hygien i underlivet

Så håller du underlivet rent

Sara Milstead